Connect with us

Hirdetés

technokrata

Életbe lépett a spamellenes törvény – nem elég hatékony?

Dotkom

Életbe lépett a spamellenes törvény – nem elég hatékony?

Az EU december 11-én életbe lépett adatkezelési elektronikus kommunikációs direktívája szabályozza a direkt marketing anyagok e-mail és SMS üzeneteken keresztül történő terjesztését. Eszerint a cégeknek a kéretlen levelek kiküldése előtt meg kell szerezniük a magánszemélyek beleegyezését adataik felhasználására.

Az EU Privacy and Electronic Communications korlátozásai nem elég átfogóak, vélekednek a Clearswiftnél. Bár a Ferris Research szerint a spam csak az Egyesült Államok cégei számára mintegy 10 milliárd dolláros kiadást jelent 2003-ban, a törvény mégis a magánszemélyek, nem pedig a szervezetek védelmét célozza. Emellett a korlátozások csak az EU területéről küldött spamre vonatkoznak, tehát nem érintik a kéretlen levelek nagy részét, melyeket az Egyesült Államokból érkezik.

„Ez a lépés azt jelzi, hogy a hatóságok egyre kevésbé toleránsak a problémával szemben, ez pedig bíztató fejlemény.” – mondta Alyn Hockey, a Clearswift kutatási igazgatója – „De mi a helyzet a külföldről érkező levelekkel? Nem valószínű, hogy ez az intézkedés elbátortalanítja az áruik terjesztésétől a spamelők kemény magját.”

A Clearswift szerint sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni az oktatásra és a technológiára. Ha sikerül csökkenteni annak esélyét, hogy a kéretlen levelek tömeges küldése jövedelmet jelentsen a spamküldőknek, akkor azok üzleti modellje gazdaságtalanná válhat. Annak biztosításával, hogy az alkalmazottak ismerik a spam kezelésének megfelelő eljárásokat, valamint a robusztus, többszintű spamellenes megoldások (és rendszeres frissítések) bevezetésével a szervezetek segíthetik saját védelmüket.

A korlátozásokat – mely szerint a magányszemélyeket tájékoztatni kell az információikat figyelő szoftvereszközökről (például e-mail-követő szoftverekről és cookie-król) – az Informatikai Bizottság Hivatala (Office of the Information Commission) tartatja be. A marketinggel foglalkozó cégeknek 12 héten belül kell igazodniuk az új törvényhez. Ezt követően a törvény megsértése bűncselekménynek minősül, amely legfeljebb 5.000 angol font büntetést vonhat maga után, versenybírósági tárgyalás esetén pedig nincs felső határa a bírságnak. Emellett a szabályozás megsértése miatt kárt szenvedők kártérítési pert indíthatnak a felelős személy ellen.

Bár a magyar szabályozás az EU jogszabályoknál előrébb jár, a szabályok betartatása egyelőre nem tekinthető zökkenőmentesnek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés