Connect with us

technokrata

Az IBM Európában és világszinten is az első helyen a szerverpiacon

Dotkom

Az IBM Európában és világszinten is az első helyen a szerverpiacon

Az IBM az elsőszámú szerver-szállító az EMEA régióban.

A Gartner Dataquest piackutató cég a napokban tette közzé az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) térség 2003. harmadik negyedévére vonatkozó regionális szerverpiaci adatait, amelyek azt mutatják, hogy az IBM vezető pozíciója erősödik e kulcsfontosságú piacon: az előző évhez viszonyított 9,6%-os bevétel-növekedéssel és részesedésének 1,6 százalékpontos bővülésével a piac 33,6%-át mondhatja magáénak. Ezzel az IBM az elsőszámú szerver-szállító, előre törve a bevételek, a szállított mennyiség és a piaci részesedés terén egyaránt, miközben hagyományos versenytársai, a HP és a Sun hasonló mutatói meglehetősen ingatagok.

A HP a Compaq-kal való egyesülése óta, bevételei 2,8 százalékponttal csökkentek egy év alatt és piaci részesedése is – az EMEA-térségben például 2,3 százalékponttal – visszaesett. Az IBM bevételi részesedésének 9,5%-os éves növekedése az EMEA-térségben a HP 2,8%-os veszteségével áll szemben.

A Gartner Dataquest harmadik negyedéves, egész világra vonatkozó statisztikái szerint is az IBM a világ első számú szervergyártója, 32 %-os piaci részesedéssel, bevétele 2002 azonos időszakához hasonlítva 4.7 százalékkal növekedett.

A UNIX szerverek területén az IBM volt a legnagyobb növekedést produkáló gyártó, 5 százalékos bevétel-növekedéssel és 2.2 százalékpontos piaci részesedés növekedéssel. Az Intel szerverek területén darabszámot tekintve úgyszintén az IBM növekedése volt a legnagyobb, 1.6 százalékpontot növekedve a múlt év azonos időszakához képest.

IBM eServer – Jól fizet az egymilliárd dolláros tét
Három évvel ezelőtt, az IBM Systems Group vezetőjeként Sam Palmisano egymilliárd dollárt tett fel egy forradalmi eServer stratégiára. Ma az eServer márka mindenhol megtalálható – és kulcsszerepet játszik úgy a nagyméretű vállalati adatközpontok, mint a kisvállalatok életében, szerte az egész világon.

2000 óta az IBM jelenléte a szerverpiacon egyre erőteljesebb, amit újítások sora fémjelez a hardverek világában. Ilyen volt a „Summit” projekt, amely 32 processzorig skálázható Intel-rendszerek kiépítését célozta, vagy az új generációs Power-processzorok, amelyek az IBM adattároló és blade szervereitől az Apple-számítógépekig, sőt egyes játékgépekig mindenhol felhasználhatók. Ide sorolandó továbbá a mainframe-gépekre telepíthető Linux; a rendkívül sikeres együttműködés az Intellel a gyorsan növekvő Blade rendszerek létrehozásában (ellentétben a HP/Intel együttműködéssel a high-end IA-64 rendszerek terén); az első nagy Opteron-rendszerek megépítése a szuperszámítástechnika igényeinek kielégítésére, és nem utolsó sorban az IBM következő generációs nagygépe, a „Blue Gene” kísérleti modelljének elkészítése is.

Az IBM innovációs szerepe és lendülete a szervergyártásban éles ellentétben áll a HP-val, amely az utolsó negyedévben jelentős késésben van több szerver termékcsalád (HP-UX, PA-RISC, Alpha) gyártása terén, továbbá leállította a HP 3000 termékvonal értékesítését – arra kényszerítve vásárlóit, hogy álljanak át az Itanium-alapú termékekre. Ebben a helyzetben a vásárlók tömegesen választják az IBM szerver-infrastruktúráját és nemegyszer hoznak olyan stratégiai döntést, hogy HP-technológiájukat IBM eServerre cserélik. Olyannyira, hogy az IBM a múlt hónapban felvásárolt egy céget (migration expert Sector 7), hogy lépést tudjon tartani az ezirányú kereslettel.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp