Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Pannon GSM és a dán Sonofon testvérek lettek

Dotkom

A Pannon GSM és a dán Sonofon testvérek lettek

A Pannon GSM anyacége lett a dán Sonofon mobilszolgáltató kizárólagos tulajdonosa.

A norvég Telenor cég, amely a Pannon GSM tulajdonosa, aláírta a BellSouth társasággal kötött végleges megállapodást, amelynek értelmében megszerezte a fennmaradó 46,5 százalék tulajdonrészt a dán Sonofon mobilszolgáltató cégben. A Telenor 3,050 millió dán koronának megfelelő összeget fizet készpénzben, amely 6,559 millió dán korona értékű alaptőkének felel meg. 2003. szeptember 30-én a Sonofon nettó adósságállománya 3,474 millió dán koronára rúgott.

„Ez a tulajdonszerzés egybevág a Telenor stratégiájával. Kijelentettük, hogy megszerezzük az ellenőrzést mindenütt, ahol csak lehet és pénzügyileg kívánatos, és kilépünk olyan üzletekből, ahol nem vagyunk képesek vagy éppen nem kívánjuk megtartani az ellenőrzést.” – jelentette ki Arve Johansen, a Telenor Mobile ügyvezető igazgatója. „Skandináviában a mobiltelefon piacok mindinkább egyetlen nagy piaccá válnak, és a Sonofon ebben a régióban fontos stratégiai eszközt képvisel a Telenor számára. A hazai piacunkon a gazdaságos üzletméretekből eredő előnyök a Sonofon révén jelentősen javulnak, amely cég most a Telenor 100 százalékos tulajdonú leányvállalata lett. A hazai piacon megszerzett erős pozíció elengedhetetlen előfeltétele annak, hogy nemzetközi szinten is felléphessünk.”

A Sonofon Dánia második legnagyobb mobilszolgáltató cége, amely az előfizetők számarányát tekintve 24 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, a bevétel viszonylatában pedig eléri a 27 százalékot. Különösen erős a Sonofon piaci pozíciója az üzleti szektorban, és a legnagyobb az egy előfizetőre vetített forgalom terén. 2003-ban nőtt az egy egységre számított átlagár (ARPU) annak ellenére, hogy a dán piacon jelentős árcsökkenés ment végbe.

“A Sonofon megvédte piaci pozícióját az erős versenyben. A vállalat elkötelezett és hozzáértő szervezettel rendelkezik.” – állítja Jon Fredrik Baksaas, a Telenor elnöke és ügyvezetője. A Telenor úgy véli, hogy vannak lehetőségek a szolgáltatás további javítására, és becsléseink szerint a Telenor mobil szolgáltatásai közötti szinergiák Skandináviában meghaladják a nettó jelenértéken (NPV) számított 1 milliárd norvég koronát.

A cégfelvásárlás a Telenor hitelképességének megítélését várhatóan nem befolyásolja.

A tranzakció meg kell hogy kapja a Dán Nemzeti IT és Telecom Ügynökség és az Európai Unió jóváhagyását, és az ügylet a várakozások szerint 2004. első felében lezárul.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés