Connect with us

technokrata

2003: Eredményes évet zárt a BSA Magyarország

Dotkom

2003: Eredményes évet zárt a BSA Magyarország

A BSA (Business Software Alliance) Magyarország a 2003-as esztendőt mozgalmas és eredményekben bővelkedő évként értékeli. A BSA Magyarország ez évi felvilágosító és jogvédő tevékenységével igyekezett megértetni a felhasználókkal a naprakész szoftvergazdálkodás előnyeit, csökkenteni a vállalkozások illegális szoftverhasználatból adódó jogi és pénzügyi kockázatait.

A BSA Magyarország tevékenységének célja, hogy felhívja az üzleti szoftverfelhasználók figyelmét, a jogtiszta szoftverek használatának fontosságára és előnyeire. A BSA Magyarország legfontosabb törekvésének tekinti, hogy felvilágosító, jogvédő tevékenységének segítségével csökkenjen az illegálisan használt szoftverek aránya és a jelenlegi 45 százalékról hazánk rövid időn belül elérje az Európai Unió, 38 százalékos szoftverillegalitási arányát mutatóját.

A 2003-as évben a BSA Magyarország igyekezett változtatni a róla kialakult képen, és az eddigieknél – ha lehet – még több figyelmet fordított a felhasználók visszajelzéseire.

A BSA 2003-as éve dióhéjban

Az év elején immár nyolcadik alkalommal nyilvánosságra hozott szoftverillegalitási arányfelmérés éves szinten vizsgálja a világ üzleti szoftvereinek legalitását. A kutatásból kiderült, hogy 2002-ben Magyarországon az üzleti szoftverek 45 százaléka volt illegális. Ez az 1994-ben mért 76 százalékhoz képest, 31 százalékos javulást jelent a legális szoftverhasználat terén.

A 2003 első hónapjaiban folytatódott Tűzszünet kampányban már bilincs nélkül adott haladékot a szoftverleltár rendezésére és régiók szerint hívta fel az üzleti szoftverfelhasználók figyelmét az illegális szoftverhasználat veszélyeire.

Az BSA megbízásából az IDC (International Data Corporation) által elkészíttetett tanulmány (A legális szoftverhasználat magyar gazdaságra gyakorolt pozitív hatásai címmel) rámutatott, hogy az alacsony szoftverillegalitási arány számos gazdasági mutató javulását eredményezi, új lehetőséget és előnyöket teremt az informatikai ágazat és az egész gazdaság számára. Ezért létfontosságú, hogy a magyar gazdaság szereplői felismerjék a legális szoftverek használatának fontosságát. A 2003. április 1-én nyilvánosságra hozott IDC tanulmány szerint az illegálisan használt szoftverek arányának 2006-ig történő 10 százalékos csökkenéséből jelentős nemzetgazdasági előnyök származnának; további 630 millió dollárral bővülne a gazdaság, több mint kétezer új állás jöhetne létre a high-tech szektorban, az iparág magyarországi képviselőinek árbevétele pedig több mint 425 millió dollárral nőhetne. Mindezek az államháztartás számára 83 millió dollár adóbevételt jelentenének.

A 2003 novemberében elkezdődött Szoftverbevallás a kis és középes méretű vállalkozásoknak a megfelelő szoftverkezelési gyakorlat kialakításában kíván segítséget nyújtani.

A BSA Magyarország Szoftverbevallás elnevezésű kampányát a november 1. és 30. között időszakra hirdette meg, majd 2004. január 15-éig meghosszabbította.

A Szoftverbevallás az illegális szoftvereket használó vállalkozások jogi és pénzügyi kockázataira hívja fel a figyelmet, ennek keretében kis és közepes vállalkozások segítséget és eszközöket kapnak a szoftvergazdálkodási gyakorlatuk kialakításához. A naprakész szoftvergazdálkodás nem elsősorban a BSA Magyarországnak készül, hanem a vállalkozás költséghatékonyságát, beruházási döntéseit, technológiai változásainak követését támogatja.

Az online, illetve postai úton beküldhető szoftverbevallás jó alkalom az üzleti szféra szereplői számára, hogy megteremtsék szoftvereik hatékony nyilvántartási rendszerét, hiszen a hatékony szoftvergazdálkodás megteremtése alapvető üzleti érdek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp