Connect with us

technokrata

Féregvírus áldozatává vált Windows-os bankautomaták

Dotkom

Féregvírus áldozatává vált Windows-os bankautomaták

A készülékek gyártója a hét elején jelentette be, hogy féregvírus támadásává vált több bankjegykiadó automata; tűzfalat kapnak az ATM-ek.

Az elsőként a SecurityFocus által jelentett ATM-fertőzések valószínűleg az első olyan esetek, amikor egy számítógépes vírus pénzkiadó gépeket támadott. Szakértők egyből megkongatták a vészharangot, miszerint az ilyen problémák egyre gyakoribbá válnak, ahogyan a Windows egyre több olyan rendszerre kerül fel, melyet a mindennapi életben használunk. Hasonló eset utoljára januárban, a Slammer felbukkanásakor történt, akkor a Bank of America ügyfeleinek okozott kellemetlen meglepetéseket az év első komoly férge – ám az nem érintette az automatákat.

A meg nem nevezett számú ATM a Microsoft Windows XP Embedded változatát futtatta, közölték a Diebold (az automaták gyártója) képviselői. Elmondásuk szerint a Nachi (Welchia) féreg fertőzése miatt augusztusban leállt az egyes ATM-ek operációs rendszere. Érdekes, hogy pont az a károkozó volt képest ezt előidézni, melyet alkotója kifejezetten a Blaster kitakarítására írt.

Mivel ezidáig nem volt példa arra, hogy olyan eszközöket fertőzzön meg valamilyen digitális vírus, melyek a mindennapi életben zajló, nem kifejezetten számítástechnikai tevékenységéről ismertek; ezért sokan meglepődtek, ugyanakkor elhangzottak olyan kijelentetések is, hogy az augusztusi események elkerülhetetlenek voltak. ˝Ami történt, még csak az előfutára annak, ami majd bekövetkezik.˝ – jósolta Bruce Schneier, a hálózati megfigyeléssel foglalkozó Counterpane Internet Security vezető technológusa – ˝Mivel a Diebold automatái általános operációs rendszert alkalmaztak, ezért a jövőben arra kell számítania a cégnek, hogy megszaporodnak az ilyen esetek.˝ A fenti kijelentésekkel a Gartner egyik elemzője, John Pescatore is egyetértett: ˝Ez egy rémisztő biztonsági hiba. Mától sokkal jobban aggódom a pénzem miatt.˝

A Diebold egyébként korábban az IBM OS/2-es operációs rendszerét alkalmazta automatáiban, de a bankok kérésére lecserélte azt Windows-ra; közölte Steve Grzymkowski, a vállalat vezető termékmenedzsere. ˝Arra kértek minket, hogy Windows-zal felszerelt ATM-eket szállítsunk, ez utóbbiak grafikus képességeinek előnyei miatt.˝ árulta el a menedzser. Grzymkowski egyben elmondta azt is, hogy a hasonló esetek elkerülésére az ATM-eket tűzfalszoftverrel szerelik fel.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle