Connect with us

technokrata

Notebook: van élet az Intelen túl is

Dotkom

Notebook: van élet az Intelen túl is

A Sharp lesz az első a számítógépgyártók közül, amelyik a Transmeta legújabb üdvöskéjére, az Efficeon processzorra alapozott noteszgépet bocsát útjára.

Ugyan az Intel Centrino mobiltechnológiája az idén egyértelműen tarolt (s jövőre is kecsegtető eladási mutatókat remélnek a chipgyártó gigásznál), de a kisebb lapkakészítők számára is jut még hely az egyre tágasabbá váló piacon. A költségérzékeny rétegeket meg lehet fogni az Intel fejlesztésétől eltérő megoldásokkal is: például az energiatakarékos processzorairól ismert Transmeta Efficeon CPU-jával.

A Sharp lesz az első, mely erre a lapkára alapozott noteszgépet bocsát útjára. Igaz, erre csak a jövő év során kerül sor (egészen pontosan: január másodikán fogják Japánban eladni az első ilyen eszközt), így a nagy karácsonyi bevásárlási lázról lemarad. A Mebius Muramasa PC-MM2-5NE névre keresztelt modell ára 1675 dollár lesz, közölte Tokióban Miyuki Nakayama, a Sharp egyik szóvivője.

Az Efficeon TM8600-as processzora – melynek órajele 1 GHz lesz – mellett 256 MB-nyi operatív tár kerül a kicsiny notebookba. Kijelzőjének mérete 10,4 col lesz, LCD-je XGA (1024×768 pixel) felbontás megjelenítésére lett kialakítva. A folyadékkristályos monitort az Ati Mobility Radeon grafikuskártyája fogja vezérelni (egyelőre nem tisztázott, melyik típusa). 20 GB-os merevlemez és IEEE 802.11b/g vezetékmentes hálózati csatlakozást biztosító modul is megtalálható a Sharp ezen notebookjában.

A 3,5-11 órás üzemidejű (ez függ a választott akkumulátorok kapacitásától) készülék szigetországon kívüli értékesítésére a Sharpnak (egyelőre) nincsenek tervei – sikeressége esetén azonban nincsen kizárva, hogy a világ más részein is felbukkanhat.

Fizikai paraméterek

Méret: 25x20x2 cm
Tömeg: 1 kg alattSzólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp