Connect with us

technokrata

Világhírű magyar fotográfusok kiállítása Londonban

Dotkom

Világhírű magyar fotográfusok kiállítása Londonban

A HP világhírű magyar fotográfusok kiállítását támogatja Londonban.

A Hewlett-Packard támogatásával 23 fotóművész több mint 100 munkáját mutatja be a londoni Proud galéria újonnan nyílt kiállítása. A „Magyar Történelem” című tárlat a nagy-britanniai „Magyar Év” rendezvénysorozatának részeként nem csupán világhírű fotósok műveit vonultatja fel, hanem külföldön kevésbé ismert művészek fotóit is segítségül hívja a magyar kultúra bemutatásához.

Robert Capa, Moholy-Nagy László és Brassai neve legendává vált a fotóművészet történetében. Escher Károly és Pécsi József munkáival azonban a nagyközönség ez idáig nem találkozhatott nemzetközi tárlatokon, holott műveik jelentősége ezt mindenképpen indokolta volna. A Proud galéria december elejétől január végéig tartó kiállításán tudatosan törekedtek arra, hogy pontos képet fessenek az egyébként világszínvonalú magyar fotóművészetről, és hogy a nagy nevek mellett a kevésbé ismert alkotók is helyet kapjanak.

A kiállítás képei, amelyek a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből kerültek Londonba, az 1910-es évektől a század végéig tartó időszakot ölelik fel, és művészi értékükön túl egyben a korszak fontos társadalmi, politikai, szociológiai tanúi is. A művészek nagy része külföldön alkotott, miután politikai, gazdasági okokból arra kényszerült, hogy elhagyja Magyarországot – gyakorta mindössze egyetlen szalámival a zsebében, miként Robert Capa. Az itthon maradottak – Escher, Pécsi, Munkácsi – ugyan az országon belül jelentős ismertségre tettek szert, külföldön azonban kevésbé tudtak érvényesülni.

Ezt a hiányt kívánja most orvosolni a Proud galéria, amelynek fennállása óta ez az első, igazán „múzeum” jellegű kiállítása. A szervezők a két hónap során mintegy 5.000 látogatóra számítanak. A tárlat, a Londonban rendezett egész éves rendezvénysorozatnak, a „Magyar Évnek” a része, mely hazánk történelmét, tájait, kultúráját, embereit és az ország szépségeit szándékozik bemutatni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle