Connect with us

technokrata

A szoftverhamisítás jobb üzlet, mint a kábítószer-kereskedelem

Dotkom

A szoftverhamisítás jobb üzlet, mint a kábítószer-kereskedelem

A Microsoft bevallotta, hogy eddig minden erőfeszítés ellenére nem áll túl rózsásan a helyzet a cyberbűnözést tekintve.

A Microsoft európai, közel-keleti és afrikai régiók digitális integritás részlegének vezetője, David Finn úgy vélekedett, hogy az egyre növekvő erőfeszítések ellenére az elkövetett bűncselekmények mind számban, mind okozott kárban folyamatosan növekednek. Finn (a Business Week alapján) 13 milliárd dollárra becsülte az idén emiatt globálisan keletkező kárt. Ebből a hálózatok cybertámadások elleni védelmének költségét 3,8 milliárd dollárra tette a Microsoft szakembere.

Ez ellen már csak azért is nehezebb fellépni az utóbbi időben, mert például a kalózmásolatok készítési helyei is áttevődni látszanak az előállítási költségek szempontjából kedvezőbb fekvésű országokba. Igaz, Paraguay, Kolumbia, Ukrajna nem arról híres, hogy a szerzői jogi kérdések jelentenék számukra a legnagyobb problémát. Ázsiában is hasonló a helyzet: Vietnám, Makaó, Burma még csak most kezd igazán bedurvulni ebből a szempontból, míg Indonézia, Malajzia és Thaiföld már régebb óta képviselteti magát az illegális szoftvermásolók és -értékesítők legkedveltebb országait magában foglaló listán. ˝Tekintélyes szeletet hasítanak ki az értékesítési tortából, s csak igazán kevesüket sikerül egyáltalán beazonosítani; a perbefogás vagy a büntetés még ennél is csekélyebb számban jelentkezik.˝ – mondta a microsoftos igazgató.

Finn belső felmérésekre hivatkozva közölte azt is, hogy a két évvel ezelőtti 1,75 milliós Microsoft szoftver hamisítvány mennyisége idénre több mint megkétszereződött, átlépte a 4 milliós határt. Értékben ez három év alatt már több milliárd dolláros kárt jelent – ez annak ˝köszönhető˝, hogy a hamis programokat árulók 900 százalékos haszonkulccsal dolgoznak, ami hozzávetőleg kilencszer nagyobb megtérülést jelent, mintha kokaint árulnának. Eljön még az idő, amikor az amerikai repülőgépek nem kábítószer-ültetvényeket bombáznak majd Kolumbiában, hanem hamis szoftvereket előállító üzemeket?Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle