Connect with us

technokrata

Ismét bíróságon a DVD védelmét feltörő norvég fiú

Dotkom

Ismét bíróságon a DVD védelmét feltörő norvég fiú

Továbbra sem tartja magát bűnösnek Jon Johansen, aki így év vége felé ismét a bíróság előtt tölti ideje egy részét.

Lassan hagyományt csinál már abból a norvég Jon Johansen (avagy DVD Jon), hogy az év utolsó hónapjának egy részét a bíróságon tölti. A DVD-k Content Scramble System (CSS) védelmét feltörő skandináv fiatal már tavaly is pereskedni volt kénytelen – a kiadók ugyanis szigorúan felelősségre szerették volna vonni DeCSS programja miatt. Ezzel a szoftverrel érte el körülbelül 5 éve a mára már 20 évessé ˝öregedett˝ norvég fiú, hogy a régiókódos DVD-ket függetleníteni, linuxos médialejátszóban kezelni tudta.

Hollywood bosszúságára meg is osztotta az Interneten szoftverét, s ezt már nem tűrhették a kiadómogulok: beperelték Johansent. A tavalyi év vége és az idei év eleje úgy telt, hogy Jon nem tudta, vajon bűnösnek fogják-e mondani, vagy ártatlannak ítéli a bíróság. A norvég fiatalember mindvégig ártatlannak vallotta magát, s első fokon meg is nyerte a pert. Most kerül sor a második felvonásra, melyre mind a fiú, mind annak ügyvédje bizakodóan tekint. ˝Erősebb pozícióban vagyunk ahhoz képest, mielőtt első fokon megnyertük volna az ügyet.˝ – nyilatkozott még áprilisban Halvor Manshaus, Johansen jogi képviselője.

Okok és időpontok

Az Amerikai Filmkiadók Szövetsége, az MPAA (az RIAA ˝testvére˝) jelentése szerint éves szinten körülbelül már 3 milliárd dollárra tehető a kalózmásolatok létezése miatti bevételkiesés. Ez azért már az USA-ban is nagy pénz, így egyáltalán nem csoda, hogy egyre keményebben igyekeznek fellépni mind az offline, mind az online kalózkodással szemben. Johansen perét a filmipar precedensértékűnek tekinti, s ha sikerrel járnak, akkor az globális figyelmeztetés lesz minden hacker számára – reménykednek a kiadók.

A per másodfokon az Oslo-i Feljebbviteli Bíróságon zajlik majd, december 12-i kezdéssel. Előreláthatólag 2004. elejére fogják majd kimondani az ítéletet. Jon természetesen továbbra is ártatlannak vallja magát. Álláspontját ráadásul országa törvénykezése is segíti: Norvégiában ugyanis nincsen szabályozva a digitális tartalmak védelme. Az EU-ban egyébként sincsen központi szabályozás ilyen téren, a szerzői jogokat tárgyaló direktíva az egyes tagállamok kezébe helyezi a döntés jogát.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle