Connect with us

technokrata

Újgenerációs Celeronok

Dotkom

Újgenerációs Celeronok

Az Intel szép csendben bevezette a mobil Celeron processzorok új generációját.

Az ultraalacsony energiaigényű (ULV), 800 MHz-es órajellel bíró Celeron processzorokat elsősorban a tábla PC gyártóknak szánja az Intel – mint például a Motion Computingnek, mely a napokban jelentette be legújabb ilyen eszközét. A számítási teljesítmény ugyan nem éri el egy Pentium M CPU szintjét, cserébe viszont az ár jócskán alacsonyabban tartható.

A váltás – még ha első blikkre nem is tűnik annak – jelentős. Ugyan csöndben zajlik az átmenet, de az Intel új Celeronjai már az idén tavasszal debütált Centrino technológia egyik alapkövére, a Pentium M processzorra alapulnak (a korábbi Celeronok a Pentium III-M és a mobil Pentium 4 CPU-k architektúrájára épültek). ˝A mobil piac egy speciális szegmensét kívánjuk megcélozni az ULV Celeron-Banias technológiával.˝ – mondta Mary-Ellin Brooks, az Intel egyik szóvivője.

A 800 MHz-es mobil ULV Celeronnal a Pentium III-M-nek végleg befellegzett, s a megjelenés a Pentium M processzorok alacsony energiaigényű változatait is feljebb passzírozza a teljesítményskálán. A Banias 400 MHz-es FSB-jét is örökölte az Intel által 1998-ban létrehozott Celeron vonal legújabb tagja, mely emellett a Pentium M másodszintű gyorsítótárának felét (azaz 512 KB-ot) is megkapta. Az új processzor pontos ára egyelőre nem ismert.

A chipgyártó gigász (korábbi) hivatalos álláspontja szerint az új Celeron majd a Dothannal (a Pentium M újabb változatával) együtt kerül piacra, ám például a Hewlett-Packard TC1100-as tábla PC-jében már október óta választható alternatívaként jelen van. Ennek oka az, hogy míg árban (valószínűleg) versenyképes szinten van, a Pentium III-M CPU-nál tíz százalékkal nagyobb teljesítményt ígér, ugyanennyivel hosszabb akkumulátoridő mellett – a vásárlók számára előnyösebb tehát az ilyen processzorral felszerelt modellek megvétele. Ezt pedig a karácsonyi bevásárlási lázban mind több cég igyekszik kihasználni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle