Connect with us

technokrata

A befektetők érdeklődésének középpontjában: a technológia, média és telekommunikáció áll

Dotkom

A befektetők érdeklődésének középpontjában: a technológia, média és telekommunikáció áll

Várakozások szerint a technológia és a gyártás fellendítik a magántőke beruházói kedvét Közép-Európában.

A befektetők élénken érdeklődnek a közép-európai üzleti lehetőségek iránt, ezzel egyidőben gyökeresen változik üzleti érdeklődésük fókusza is. A Deloitte legújabb, Central European Private Equity Confidence Survey című felmérése alapján egyre inkább úgy tűnik, hogy tőkebefektetéseik középpontjában a technológiai szektor és a termelő ágazatok állnak. Míg jelenleg Nyugat-Európában a magántőke befektetések nem számottevőek, ez Közép-Európában változóban van. Az élénkülést a régió gazdasági növekedése, a növekvő vásárlóerő és azok a vállalkozások idézik elő, amelyek meg akarják ragadni az EU-csatlakozás által kínált lehetőségeket.

Fellendülő piaci aktivitás
A javuló gazdasági kilátásoknak és a lehetőségek nagy számának köszönhetően a befektetőket rendkívül érdekli Közép-Európa jövője. A felmérésben résztvevők több mint 73%-a arra számít, hogy a régióban növekedni fog a piaci aktivitás.

“A globális gazdaság átmeneti fellendülésével Közép-Európa egyike azon néhány izgalmas helyszíneknek, ahol az átlagnál nagyobb növekedés várható.” – mondta Garret Byrne a Deloitte magántőkével foglalkozó részlegének igazgatója. “A befektetők azt érzik, hogy a közelgő EU csatlakozással a háttérben, számos lehetőség nyílik a piaci terjeszkedésre.”

A termelő és technológiai ágazatok gerjesztik a növekedést
Az általános optimizmus közepette a befektetők érdekei az elmúlt hat hónapban gyökeresen megváltoztak. Három ágazat áll a befektetők érdeklődésének középpontjában: a technológia, média és telekommunikáció szektora (TMT), tervezés és kivitelezés valamint az egészséggondozás és gyógyszergyártás ágazatai.

A TMT ágazat produkálta a legnagyobb arányú növekedést, az előző évi 9%-os szint után, idén a válaszadók 47%-a jelezte, hogy érdeklődnének az ágazat iránt. A tervezés és kivitelezés szintén izgalmas terület, tavaly a válaszadók 16%-a, idén több mint fele jelezte, hogy érdeklődik az ágazat iránt.

Előző felmérésekkel összehasonlítva az tapasztalható, hogy a befektetők szélesebb körben keresik a befektetési lehetőségeket. Ez egyrészt azt mutatja, hogy néhány iparágnak sikerült piaci imidzsét nagymértékben javítani, másrészt, hogy megnövekedett hajlandóság mutatkozik a beruházási lehetőségek növelésére és megragadására.

“A felmérés azt mutatja, hogy a régió egy szélesebb értelemben vett Európa integrált részévé válik. Ma már nem számít kivételes dolognak, ha valaki aktív a régióban” – mondta Garret Byrne.

A befektetők fő célja a terjeszkedés és nem figyelnek az induló vállalkozásokra
A vállalati terjeszkedés támogatása vált a magántőke tranzakciók elsődleges célpontjává a régióban és nem az induló vállalkozások anyagi támogatása. A válaszadók közel fele vállalati terjeszkedését támogató tőkét keres. Az induló vállalkozások iránti érdeklődés nagyon alacsony volt. Közel 80% válaszolta azt, hogy jelenleg ez a terület a legkevésbé fontos számára.

A tőkebefektetés még mindig ritkaság
A Közép-Európába irányuló pénzalapok növekvő száma azt mutatja, hogy a magántőke befektetés sokkal gyakoribbá válhat. Ezt a növekedést az ösztönzi, hogy a régió országaiban tapasztalható folyamatos vásárlóerő növekedés és a vállalkozások azon törekvése, hogy megragadják az EU csatlakozás által kínált lehetőségeket, meghaladják a nyugat-európai mértéket. Mindazonáltal ezen országok induló pozíciója sokkal alacsonyabb, mint a fejlett EU országoké. A fejlett EU országokban a magántőke befektetések a GDP közel 0,3%-át tették ki tavaly és ez a szám legalább ötszöröse a Közép-Európainak.

“A régióban bőven van tere a magántőke finanszírozás növelésének. Mivel a befektetők új lehetőségek után kutatnak, arra számíthatunk, hogy a magántőke jelentősége számottevően növekedni fog.” – mondta Garret Byrne.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp