Connect with us

technokrata

Vigyázat, notebook tolvajok!

Dotkom

Vigyázat, notebook tolvajok!

Amilyen kicsik, olyan nagy értéket képviselnek. Egyeseknek a ˝vas˝ került sokba, másoknak a bennük tárolt adatok eltulajdonítása jelent súlyos problémát. Vigyázat, notebook tolvajok!

Egy férfi bement egy atlantai irodába, elbeszélgetett két ottani alkalmazottal, majd együtt ebédelt velük – senki nem gyanakodott rá, így azt is csak későn vették észre, hogy négy (akkor már lopott) noteszgéppel távozott. Máskor a rendőrök állították meg egy terhes nőt, aki úgy próbált meg egy notebookot ˝biztonságos helyre˝ csempészni, hogy a hasához rejtette a masinát – a nő ugyanis álterhesnek bizonyult. Egy másik esetben egy férfi bement egy San Francisco-i irodába, még munkaidőben. Elbújt, és megvárta, amíg mindenki távozott, majd közel 10 ezer dollár értékben tulajdonított el noteszgépeket és PDA-kat.

Az irodai tolvajok (office creeper, ahogy az angol nevezi) jellegzetessége, hogy elsőre csak nehezen ismerhetők fel. Kinézetük megfelel a környezet igényeinek: elegáns ruhába (öltönybe, nyakkendőbe) öltözötten érkeznek a kiszemelt színhelyre, így legtöbbször senki sem gyanakszik rájuk. Mivel a múlt század 90-es éveinek közepe-vége óta – amikor a notebookok dinamikus terjedésnek indultak az irodai környezetben – egyre népszerűbb ez a fajta pénzszerzési forma a bűnözök körében, nem árt résen lenni.

Különösen a műveltebb tolvajok pályáznak ilyen prédákra. Tisztában vannak a márkák jelentette értéktöbblettel, ezért az IBM, Compaq, Dell és Toshiba notebookok a ˝legkelendőbbek˝. Amennyiben csak a hardvert (azaz a noteszgépet magát) értékesítik az utcán, akkor is gyakran 1000 dollár fölött szabadulnak meg egy-egy ellopott hordozható számítógéptől. Nagyobb gond azonban, ha a merevlemezen talált adatokkal vissza tudnak élni. Egy nagy, de titokban tartott üzlet adatainak visszaszerzésére gyakran igen nagy összegeket kell kifizetnie a kárvallott vállalatoknak; az elveszett kontakt információk pedig gyakran hetekig tartó visszaállítással (így gyakran üzletkötések elmaradásával) járhatnak.

Felismerés és védekezés

Miről lehet felismerni az ilyen tolvajokat? Egyrészt a már fent említett, gyakran kifogástalan öltözködésükről – ha ugyanolyan ruházatban van, mint az irodában levő alkalmazottak, ám nem ismerős az arca, gyanús lehet bárki. ˝Többnyire átkozottul jók abban, amit tesznek: kellemes modorú emberek, akiknek a személyisége elbűvölheti környezetét.˝ – mondta Daniel Millhouse, a Barton Protective Services vezető menedzsere – ˝Elsősorban ez az, amiért olyan sikeresek, mivel kellemes benyomást tesznek az irodában dolgozókra.˝

Több tanácsot is megfogalmaztak már az ilyen emberekkel szemben. Elsősorban ne hagyjuk elől se a pénztárcánkat, se az elektronikai eszközeinket (notebook, PDA, mobiltelefon stb.), ha nem használjuk. Ha ismeretlen embert látunk az irodában, nem árt kérdéseket feltenni számára – a nagyobb cégeknél használt belső igazolványok elkérése is segíthet lefülelni az irodai tolvajokat. Az ajtókat ne támasszuk ki, különösen akkor ne, ha az adott részlegbe való bejutást őrző ajtó csak megfelelő jogosultság esetén nyitható.

Szomorú statisztika

Egy idei felmérés szerint az USA-ban a 2002-es év során átlagosan 47.107 dollár (!) veszteségük származott a nagyobb amerikai vállalatoknak, pusztán az ilyen elektronikai eszközök ellopásának okán. A megkérdezettek 63 százaléka mondta azt, hogy ellopták notebookját – szemben a 2001-es év 55 százalékával.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp