Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tiszai ciánszennyeződésről készült dokumentumfilmet szponzorált a HP Magyarország

Dotkom

Tiszai ciánszennyeződésről készült dokumentumfilmet szponzorált a HP Magyarország

Az Oscar-díj közelében.

A HP által szponzorált film címe Örökség: egy halász története, rendezője Hegedűs Péter, magyarországi producere a Hewlett-Packard Magyarország Képalkotási Nyomtatási Divízió kereskedelmi vezetője, Várai Jeges Attila. A film bekerült abba a tizenkét alkotásba, amelyekből kiválasztják a dokumentumfilmes Oscar-díjért pályázó legjobb öt filmet.

Az ausztrál-belga-magyar koprodukcióban készült dokumentumfilm a Tiszán 2000 januárjában bekövetkezett ciánszennyeződés hatását mutatja be egy halász, Mészáros Balázs életén keresztül. A főszereplő családja már több mint kétszáz éve halászik a Tiszán, mely tradíciónak véget vet az ausztrál-román tulajdonban levő aranybányából származó ciánszennyeződés. A mérgezés után több mint egy évvel a folyóban még mindig nincs hal, és a halászok – köztük Mészáros Balázs is – nehéz körülmények között küszködnek a megélhetésért. A férfi szeretné megmenteni emlékeit, ezért elkezdi írni az „Örökségem” című könyvet, majd társai támogatásával úgy dönt, kiutazik Ausztráliába, hogy szembesülhessen az Esmeralda cég vezetőivel.

A Hewlett-Packard Magyarország a 74 perces film magyar változatának elkészítéséhez járult hozzá. Eddig a filmet a szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválon lehetett látni, ahol az ORTT megosztott különdíját nyerte. Külföldön a filmet nagy sikerrel mutatták be az Infact Filmfesztiválon Los Angelesben, Hollywoodban, valamint a new yorki Margaret Mead Dokumentumfilm Fesztiválon is. Magyarországon legközelebb a 35. Magyar Filmszemlén élvezhető az alkotás.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés