Connect with us

technokrata

Románia országos munkaügyi szervezete Linuxra vált – világbanki kölcsönből

Dotkom

Románia országos munkaügyi szervezete Linuxra vált – világbanki kölcsönből

Az IBM biztosítja a nyílt forrású e-kormányzati kezdeményezést támogató üzemeltetési infrastruktúrát.

Románia országos munkaügyi szervezete, az ANOFM és az IBM bejelentették: első alkalommal került sor Romániában országos lefedettséget biztosító Linux-alapú, nyílt forrású infrastruktúra kialakítására. A rendszer egy olyan projekt keretében került megvalósításra, amelynek célja integrált informatikai rendszer kialakítása az országos munkaügyi szervezet számára.

A munkaügyi szervezet az IBM nyílt forrású, szabványalapú infrastruktúrájának felhasználásával regisztrálja az álláskeresőket, azonosítja és regisztrálja a megüresedett állásokat, biztosítja a munkahelyek és a munkavállalók összepárosítását, segíti a jogosultságok nyilvántartását és a munkanélküli segélyek kifizetését, illetve lehetővé teszi a munkanélküliek ellátását célzó járulékok befizetésének ellenőrzését. E Linux-projekt révén a román kormány nagy lépést tesz azon célja felé, hogy megvalósítsa az elektronikus kormányzatot.

A nyílt forrású, szabványalapú szoftvermegoldásokra építő infrastruktúra IBM hardvert és szoftvert használ. A központi rendszert egy IBM e-server pSeries szervercsoport alkotja, míg 105 Intel xSeries szerver Linux alatt fut adatbázisszerverként és a regionális irodákat kiszolgáló kommunikációs szerverként. Ezen kívül kiépül egy további kommunikációs rendszer is, amely több mint 1.500 IBM NetVista munkaállomást kapcsol egymáshoz. A Linux megoldás szoftverkomponense egy elosztott DB2 adatbázist, Lotus Notes Domino e-mail-alkalmazást és kommunikációs felületet tartalmaz a szervezeten belüli kapcsolattartásra, illetve egy IBM Tivoli alapú szoftvermegoldást a rendszerirányítás céljára. Mindezen komponensek Linux alatt futnak mind az országos, mind a regionális központokban.

Az IBM biztosítja azt az oktatást és technikai támogatást is, amelyre szükség van ahhoz, hogy a megoldás zökkenőmentesen telepíthető legyen több mint 240 helyszínen országszerte. A fővállalkozó – a Siemens Business Services (SBS) – azon túl, hogy ellátja a rendszerintegrátor szerepét, egyben alkalmazásokat is fejleszt a különleges funkciókra.

„A román munkaügyi szervezet integrált informatikai rendszere” című projekt egy olyan kezdeményezés keretei között valósult meg, amelyet az ország világbank kölcsönből finanszírozott.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp