Connect with us

Hirdetés

technokrata

Óriási érdeklődés a világ egyik legolcsóbb tábla PC-je iránt

Dotkom

Óriási érdeklődés a világ egyik legolcsóbb tábla PC-je iránt

A Helium 2100 fantázianévre hallgató tábla PC egyike az első ilyen eszközöknek, melyek 1000 dolláros ár alatt kerülnek forgalomba; a hatalmas érdeklődésnek ˝köszönhetően˝ a cég weboldala nem is tudta kiszolgálni a kíváncsi internetezőket.

Egészen pontosan 999 dollárba (átszámítva körülbelül 240 ezer forintba) kerül az Element Computer terméke, mely jó pár száz dollárral olcsóbb, mint a hasonló, Microsoft Windows XP Tablet PC Editionnel felszerelt eszközök. Ennek egyik oka az, hogy nem Redmond operációs rendszere került a 30 GB-os merevlemezre, hanem egy nyíltforrású Linux teljesít szolgálatot a Helium 2100-ason.

Mike Hjorleiffsson, az Element elnöke közölte, hogy egy szabványos linuxot kombináltak néhány, a tábla PC-knél szükséges funkció megalkotásával. Elmondása szerint legnehezebben az érintőceruzára alapuló feladatok kivitelezése volt megoldható – ennek következtében az eszköz jelenleg még nem is rendelkezik teljes kézírás-felismerési szoftverrel (az alapvető érintőképernyős funkciókat támogatja). Igaz, a gyártó szerint ez hamarosan változni fog, az Element ugyanis közölte, hogy a következő év elején elérhető lesz a tábla PC-hez a program.

Szintén költségcsökkentő tényező, hogy a kicsiny eszköz lelke egy 1 GHz-es órajellel bíró Antaur processzor, melyet a Via Technologies fejlesztett ki. Amint arról a nyár közepén beszámoltunk, a távol-keleti gyártó kifejezetten az alacsony energiaigény elérését célozza meg mobil CPU-jával; ennek első, nyugati világban való alkalmazását jelenti a Helium 2100-as megjelenése.

A multifunkciós eszköz 14,1 colos XGA LCD-vel rendelkezik, mely természetesen elforgatható – így tábla PC-nek és noteszgépnek is használható. Operatív tárának mérete 256 MB, merevlemezének kapacitása pedig – ahogyan azt már korábban említettük – 30 GB.

A cikk írásának időpontjában a forgalmazó weboldala mindössze egy üzenettel fogadott minket, miszerint akkora az érdeklődés a termék iránt, melyet nem bír kiszolgálni a cég infrastruktúrája. Az oldalon olvasható információ szerint dolgoznak a probléma megoldásán, s arra kérnek minden látogatót, hogy (mivel elegendő 1000 dolláros tábla PC-vel rendelkeznek) keressék fel később a webhelyet.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés