Connect with us

technokrata

Óriási érdeklődés a világ egyik legolcsóbb tábla PC-je iránt

Dotkom

Óriási érdeklődés a világ egyik legolcsóbb tábla PC-je iránt

A Helium 2100 fantázianévre hallgató tábla PC egyike az első ilyen eszközöknek, melyek 1000 dolláros ár alatt kerülnek forgalomba; a hatalmas érdeklődésnek ˝köszönhetően˝ a cég weboldala nem is tudta kiszolgálni a kíváncsi internetezőket.

Egészen pontosan 999 dollárba (átszámítva körülbelül 240 ezer forintba) kerül az Element Computer terméke, mely jó pár száz dollárral olcsóbb, mint a hasonló, Microsoft Windows XP Tablet PC Editionnel felszerelt eszközök. Ennek egyik oka az, hogy nem Redmond operációs rendszere került a 30 GB-os merevlemezre, hanem egy nyíltforrású Linux teljesít szolgálatot a Helium 2100-ason.

Mike Hjorleiffsson, az Element elnöke közölte, hogy egy szabványos linuxot kombináltak néhány, a tábla PC-knél szükséges funkció megalkotásával. Elmondása szerint legnehezebben az érintőceruzára alapuló feladatok kivitelezése volt megoldható – ennek következtében az eszköz jelenleg még nem is rendelkezik teljes kézírás-felismerési szoftverrel (az alapvető érintőképernyős funkciókat támogatja). Igaz, a gyártó szerint ez hamarosan változni fog, az Element ugyanis közölte, hogy a következő év elején elérhető lesz a tábla PC-hez a program.

Szintén költségcsökkentő tényező, hogy a kicsiny eszköz lelke egy 1 GHz-es órajellel bíró Antaur processzor, melyet a Via Technologies fejlesztett ki. Amint arról a nyár közepén beszámoltunk, a távol-keleti gyártó kifejezetten az alacsony energiaigény elérését célozza meg mobil CPU-jával; ennek első, nyugati világban való alkalmazását jelenti a Helium 2100-as megjelenése.

A multifunkciós eszköz 14,1 colos XGA LCD-vel rendelkezik, mely természetesen elforgatható – így tábla PC-nek és noteszgépnek is használható. Operatív tárának mérete 256 MB, merevlemezének kapacitása pedig – ahogyan azt már korábban említettük – 30 GB.

A cikk írásának időpontjában a forgalmazó weboldala mindössze egy üzenettel fogadott minket, miszerint akkora az érdeklődés a termék iránt, melyet nem bír kiszolgálni a cég infrastruktúrája. Az oldalon olvasható információ szerint dolgoznak a probléma megoldásán, s arra kérnek minden látogatót, hogy (mivel elegendő 1000 dolláros tábla PC-vel rendelkeznek) keressék fel később a webhelyet.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp