Connect with us

technokrata

Magyar egyetemen oktatják a Stonegate tűzfal kezelését

Dotkom

Magyar egyetemen oktatják a Stonegate tűzfal kezelését

A finn Stonesoft közreműködésével a győri Széchenyi István Egyetem végzős hallgatói négy hét gyakorlati és négy hét elméleti oktatásban részesülnek a tűzfaltechnológiából.

A Stonesoft megállapodást kötött a győri Széchenyi István Egyetemmel a StoneGate tűzfalak elméleti és gyakorlati oktatására. A hallgatók oktatását a PiK-SYS, mint a Stonesoft magyarországi hivatalos partnere és oktató központja végzi a győri egyetem Távközlési Tanszékének oktatóival együttesen.

„Egyetemünk a számítógépes kabinetek védelmére teszteléseket folytatott a StoneGate tűzfal megbízhatóságára vonatkozóan. A teszteredmények pozitív kiértékelése után felmerült az igény a közelmúltban indított távközlés-informatika szak hallgatói számára a korszerű, tűzfal nyújtotta ismeretek oktatására. A finnországi Stonesofttal és magyarországi partnerével, a PiK-SYS Kft.-vel történt egyeztetés követően tanszékünk véglegesítette az elképzeléseket. A szerződés olyan előnyöket jelentett az oktatás számára, melyek jelentősen korszerűsítették a tananyagot és belső átszervezéssel megvalósíthatók voltak. Mindemellett a hallgatókat olyan értékes tudás birtokosává teszi, mely elhelyezkedési lehetőségeiket – egy hivatalos StoneGate vizsga birtokában – nagymértékben megnöveli.” – nyilatkozta dr. Borbély Gábor, egyetemi docens, a Távközlési Tanszék vezetője.

Az egyetem villamosmérnöki szakán, a távközlés-informatika szakirányon tanuló 21 hallgató számára október 20-án indult meg a négy hetes elméleti és négy hetes gyakorlati felkészítést biztosító képzés. A Kommunikációs rendszerek programozása elnevezésű tárgyba beépült tananyag magában foglalta a tűzfal-funkciók áttekintését, a tűzfal-rendszer felépítését, az általános tűzfalszabályok létrehozását, a tűzfalrendszer naplózását, a felhasználói menedzsmentet, a hálózati címfordítást, a felhasználó-azonosítást, a virtuális magánhálózatok kialakítási lehetőségeit, s számos más fontos funkciót. Az előadásokat a PiK-SYS minősített Stonegate mérnöke, míg a gyakorlati foglalkozásokat a Távközlési Tanszék oktatója tartotta. A teljes oktatás a tanszék egy korszerűen felszerelt számítógépes laboratóriumában zajlik. A kurzus végén a hallgatók előre meghirdetett időpontban, ellenőrzött körülmények között a Stonesoft hivatalos vizsgáján is részt vehetnek, s erről hivatalos okiratot kapnak.

Mivel az előadásokat az egyetem végzős évfolyamának diákjai hallgatják, ezért tudásukat akár már fél éven belül a munkahelyükön alkalmazhatják is. „A Széchenyi István Egyetem törekszik arra, hogy a jövőre készítse fel a hallgatóit, hiszen az informatikus szakmában a folyamatos és önálló fejlődés létfeltétel.” – mondta dr. Borbély Gábor.

A Távközlési Tanszék vezetője elmondta, hogy az egyetem nagyon örült a lehetőségnek, s természetesen szeretnék tovább bővíteni a kapcsolatot, s nem csak az oktatás terén, hanem a hazai tesztelésbe és kutatásba történő bekapcsolódással is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle