Connect with us

Hirdetés

technokrata

A dokumentumkészítés és a színek hatalma

Dotkom

A dokumentumkészítés és a színek hatalma

A HP ágazatvezető nyomtatási megoldásai hozzásegítik a vállalatokat versenyképességük megőrzéséhez. Mindenféle irodai környezetbe harmonikusan illeszkedő, innovatív technológia.

A napjainkra jellemző gazdasági körülmények között egyre nagyobb nyomás nehezedik a vállalatokra versenyképességük megőrzése terén. A vezérigazgatótól az üzletágvezetőn keresztül a főinformatikusig, az üzleti hierarchia minden szintjén, valamennyi dolgozónak folyamatosan vizsgálnia kell munkája hatékonyságát, hogy azonosítani tudja a jól működő és módosításra érett folyamatokat.

A nyomtatási környezet ésszerűsítését általában nem tekintik elsődlegesnek a versenyképesség megőrzése szempontjából. Aligha van azonban, aki tagadná a nyomtatás mindennapi munkavégzésben betöltött szerepének fontosságát. A Gartner szerint a vállalatok éves árbevételük 15 százalékát dokumentumkészítésre költik. A nyomtatás épp annyira üzleti folyamatnak tekinthető, mint a megbeszéléseken való részvétel vagy az ajánlatkészítés, és a szervezet nyereségességére gyakorolt hatása is e tényezőkéhez fogható.

A nyomtatás két csatornán keresztül tölti be fenti funkcióját. Egyrészt a kommunikáció révén: hisz a nyomtatás nemcsak népszerűsíti a vállalatot a különféle belső és külső célcsoportok körében, hanem tájékoztatja, illetve befolyásolni is igyekszik őket a céggel kapcsolatos ügyekben. A nyomtatás súlyt és jelentőséget kölcsönöz az információknak, és ezáltal képes hatást gyakorolni az ügyfelek és a dolgozók viselkedésére, sőt akár még a vásárlási döntésekre is. Másodsorban, a nyomtatás olyan belső erőforrás, amely nagymértékben befolyásolhatja a szervezet munkacsoportjainak produktivitását.

A színek hatalma
Ha a színeket is belevesszük a nyomtatást leíró egyenletbe, még fajsúlyosabbá válnak a nyomtatott kommunikációban rejlő lehetőségek. A HP nemrégiben végzett felmérése során a felhasználók három fontos kommunikációs előnyt társítottak a színek alkalmazásához:

A szín informál: Az olyan banális alkalmazásoktól kezdve, mint a pénzügyi dokumentumok „tartozik” oldalának pirossal történő kiemelése, az üzleti jelentésekben szereplő lenyűgöző színes grafikákig és térképekig, a színek számtalan területen fokozzák az átláthatóságot és az érthetőséget.

A szín meggyőző erővel bír: A színes dokumentumok hatásosabban kommunikálnak és sikeresebben népszerűsítik a bennük foglalt ötleteket. A fekete-fehér anyagok gyakran nem véglegesített tervezetek benyomását keltik. Az amerikai MetaFacts piackutató iroda felmérése szerint a jelentések és ajánlatok nyomtatása a munkahelyi nyomtatók második legnépszerűbb felhasználási területe (a levelek nyomtatása után). Ezek a dokumentumok pedig vitathatatlanul sokat profitálhatnak a színek alkalmazásából.

A szín promóciós eszköz: A színek a vállalat arculatának hathatósabb közvetítéséhez, az árbevétel növeléséhez és az üzleti célkitűzések teljesítéséhez is hozzájárulnak. A színes brosúrák, szórólapok, reklámok és marketing-szóróanyagok sokkal tetszetősebbek és figyelemfelkeltőbbek fekete-fehér társaiknál.

Érvek a színek alkalmazása mellett
A Lyra Research piacelemző cég kutatási eredményei szerint a színek alkalmazása legalább három szempontból jelent előnyt a dokumentum számára: könnyebben megjegyezhetővé teszi annak tartalmát, növeli professzionális színvonalát és javítja olvashatóságát. A többi statisztikai adat is önmagáért beszél:

  • Az emberek 55 százaléka a színes postai küldeményt veszi először kézbe
  • A színes dokumentumok 82 százalékkal hosszabb ideig képesek lekötni olvasójukat
  • A színek alkalmazása akár 80 százalékkal is kibővítheti az adott nyomtatott anyag olvasóközönségét
  • A színes értékesítési anyagok 80 százalékkal vagy annál nagyobb mértékben is növelhetik a vásárlás valószínűségét
  • Színes dokumentumoknál az olvasó átlagosan 60 százalékkal jobban megérti az üzenetet
  • A nyomtatott anyagok tartalma 65 százalékkal jobban rögzül színek alkalmazása esetén
  • Színes anyagoknál a befogadók 70 százalékos arányban azonosítják az adott márkát
  • A kívánt információ 70 százalékkal gyorsabban és 77 százalékkal hatásosabban kommunikálható színesben, mint fekete-fehérben
  • A színek használata akár 80 százalékkal is növelheti a motivációt, illetve részvételt

Az IDC szerint a színes nyomtatás gyorsabban terjed Európában, mint az Egyesült Államokban. Az öreg kontinensen Skandinávia és Olaszország mutatja a legnagyobb fogékonyságot az új technológia iránt. A HP kutatásai alapján a kis- és középvállalkozások gyorsabban átállnak a színes nyomtatásra, mint a nagyvállalatok, mivel náluk hangsúlyosabban jelentkezik a színek alkalmazása révén elérhető közvetlen üzleti érték.

A színes nyomtatás elterjedésének korlátai
A Morgan Stanley Dean Witter szerint: „A színes technológia már több éve megjelent a láthatáron, ám még csak most kezd igazán általánossá válni.” Az eddigi lassú terjedés és a napjainkban észlelhető élénkülés több okra vezethető vissza:

Költségek – A színes nyomtatás magas költségszintjéről kialakult nézet visszatartja a felhasználókat a színes nyomtató beszerzésétől. A színes lézernyomtatók azonban ma már kedvezőbb áron kaphatók, mint régebben. Az a tény, hogy fekete-fehér anyagot napjainkban már ugyanolyan alacsony költség mellett lehet elkészíteni színes nyomtatóval, mint monokrómmal, a Quality Publishing véleménye szerint felgyorsítja a színes technológia terjedését az irodákban. A Lyra Research által vizsgált irodák több mint 56 százaléka rendelkezik színes nyomtatóval vagy színes másológéppel.

Sebesség – Az első lézernyomtatók sebességét jelentősen visszafogta a színes képek feldolgozásának nagy kapacitásigénye. A többjáratú nyomtatómotorral dolgozó eszközök négyszer olyan lassan nyomtattak, mint fekete-fehér társaik, ami a Morgan Stanley Dean Witter szerint szintén hátrányosan befolyásolta a technológia elterjedését. A színeket négy helyett egyetlen művelettel a papírra rétegző, új „inline” technológia megjelenésének köszönhetően a színes nyomtatás sebesség tekintetében ma már egyáltalán nem marad el a fekete-fehér mögött. Ahogy ez az eljárás az asztali eszközök kategóriájában is mind dominánsabbá válik, felgyorsul a színes lézernyomtatók térhódítása, vélekedik a CAP Ventures. A színes anyagok nyomtatásakor keletkező méretes adatfájlokkal könnyen megbirkózó, nagy teljesítményű processzorok szintén gyorsítják a nyomtatómotor működését, tovább rövidítve ezzel a színes nyomatok elkészítéséhez szükséges időt.

Bonyolultság – Az első színes lézernyomtatók használata meglehetősen bonyolult volt, és a felhasználónak sokféle kiegészítő kellékanyagot kellett cserélgetnie munka közben. A HP egyszerűen cserélhető kellékanyagokkal dolgozó színes lézer- és tintasugaras nyomtatócsaládok kifejlesztésével reagált erre problémára. Ezeknél az eszközöknél minden kellékanyag az elülső oldalról érhető el, egyes modellek előlapján pedig külön szintjelző tájékoztatja a felhasználót a rendelkezésre álló tinta pontos mennyiségéről.

Tartósság – Bár a színes tintasugaras nyomtatók vitathatatlanul betörtek az irodai szegmensbe, a rendszergazdák általában óvakodnak attól, hogy ilyen, magánfelhasználói igényekre szabott eszközt illesszenek szervezetük komolyabb követelményeket támasztó hálózati környezetébe. A HP ráébredt, hogy a vállalatok elavult, kimondottan kis volumenű, otthoni felhasználásra szánt technológiának tartják a tintasugaras nyomtatást.

Napjaink éles piaci versenyének szereplői úgy érzik, legfőbb ideje, hogy némi színt vigyenek üzleti működésükbe. A fent taglalt előnyök mellett a színes nyomtatás versenyszempontból is fontos tényezőnek bizonyulhat. Ez az oka annak, hogy a színes lézernyomtatók és általában a színes nyomtatók alkotják az irodai nyomtatási piac leggyorsabban bővülő szegmensét. A CAP Venture előrejelzése szerint az előttünk álló három esztendőben évi 38 százalékos növekedésre számíthatunk ezen a területen. A HP ideális piaci pozícióval rendelkezik az élénkülő kereslet kielégítésére. Az asztali gépestől a nyomdai környezetig, a HP minden üzleti igényhez biztosítani tudja az optimális megoldást.

A színes nyomtatás átfogó szemléletű fejlesztése keretében a HP más technológiákba (például meglévő tintasugaras megoldásaiba) is jelentős összegeket fektet.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés