Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elektronikus lakat őrzi a magyarországi internetes bankokat

Dotkom

Elektronikus lakat őrzi a magyarországi internetes bankokat

Mennyire védettek hazánk bankjai az Internet felől?

A Magyarországon internetes banki szolgáltatást nyújtó pénzintézetek közül 15 gondoskodik az ügyfelek adatainak védelméről SSL tanúsítvánnyal. Közülük 11 – azaz 73% – használja a Netlock által kibocsátott SSL-tanúsítványt. Az internetes bankok között található a szintén Netlock tanúsítványt alkalmazó CIB Bank is, amely 2002-ben elnyerte az Év Internetes Bankja címet.

Az internetes banki szolgáltatások használatának legfőbb előnye, hogy nem kell hosszú ideig várakozni, amíg sorra kerülünk. Az egyes tranzakciók díjtételei minden esetben alacsonyabbak a fiókban kezdeményezetteknél. A bankon belüli átutalások, lekötések, egyéb megbízások azonnal feldolgozásra és végrehajtásra kerülnek. Ez a kényelmes és praktikus szolgáltatás elnyerte az ügyfelek bizalmát, ugyanakkor abban mindenki egyetért, hogy szívesebben választja azokat a bankokat, amelyek SSL (Secure Socket Layer) tanúsítvánnyal védik a honlapjukat használó ügyfeleik adatait.

Ez a tanúsítvány a webes felületen működtetett elektronikus adattovábbítás biztonságossá tételére alkalmazott hitelességi bizonyítvány, amely megakadályozza, hogy például egy internetbankban tranzakciót végző ügyfél bármilyen adata, illetéktelenül megszerezhető legyen. Az SSL-lel gyakorlatilag minden böngésző és webkiszolgaló együttműködik. Az SSL által hitelesített és titkosított kommunikáció a felhasználók szemében „átlátszó”: legtöbbször csak annyi látszik belőle, hogy a webcímben a https előtag áll a http helyett, vagy az állapotsávon feltűnik egy ikon, amely egy lakatot formáz. Az ikonra kattintva a webszerver számára kibocsátott SSL tanúsítvány adatait tudhatjuk meg.

Az SSL technológia

A technológia lényege, hogy a webszerver a számára kiadott speciális tanúsítvány (elektronikus igazolás) segítségével kialakít egy biztonságos adatátviteli csatornát a felhasználó böngészője és a webszerver között. Így a szerverrel folytatott kommunikáció – információ letöltés, kérdőívek kitöltése, elküldése stb. – ezen a titkosított csatornán keresztül, csak a két kommunikáló fél számára értelmezhető módon fog lebonyolódni. E technológia egy fejlettebb változatában, az úgynevezett kliens autentikációs SSL segítségével a felhasználó és a szerver között úgy jön létre a biztonságos adatkapcsolat, hogy ahhoz mindkét oldalon tanúsítvány (a felhasználó oldalán saját személyes tanúsítványa) biztosítja a szükséges hiteles publikus kulcsokat. E változat egyik fő előnye, hogy a felhasználók user név és password megadása nélkül, csupán tanúsítványukkal is bejelentkezhetnek a szolgáltatók oldalaira.

A tanúsítványok kibocsátását a Netlocktól, Magyarország egyik nyilvános szolgáltatásokat végző hitelesítés szolgáltatójától lehet igényelni. A Netlock az elektronikus dokumentumok hitelesítésére alkalmas technológia, a Nyilvános Kulcsú Infrastruktúra hitelesítés szolgáltatójaként fontos szerepet játszik az elektronikus tanúsítványok kibocsátásában, tanúsítványkezelési eljárásrendek kidolgozásában és honosításában, továbbá a hazai jogi és kulturális környezetbe történő adaptációjában



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés