Connect with us

Hirdetés

technokrata

A monokultúrás rendszerekben rejlő veszélyek

Dotkom

A monokultúrás rendszerekben rejlő veszélyek

Kutatás indult annak kiderítésére, mennyivel veszélyeztetettebbek a homogén számítógépes rendszerek a heterogén megoldásokhoz képest; illetve mit lehet tenni az ügyben.

Az Egyesült Államok Nemzeti Tudomány Alapítványa 750 ezer dollárt hagyott jóvá két egyetemnek a monokultúrás számítógépes hálózatokkal kapcsolatos veszélyek és az ellenlépések kutatására. A Carnegie Mellon Egyetem és az Új-Mexikói Egyetem közösen már egy éve javasolták az ilyen irányú felmérések elkészítését – a felsőoktatási intézmények szerint ugyanis szükség van az azonos alapokra épülő szoftverek alkalmazása jelentette veszély felmérésére.

Egyes jelentések úgy vélik, hogy az ilyen, monokultúrás (vagy ha jobban tetszik, homogén) rendszerek egy biztonsági rés felbukkanása esetén nagyon sebezhetők, hiszen egyetlen cybertámadás képes elsöpörni a rendszert. Amint arról már írtunk pár hónapja, a Computer & Communications Industry Association jelentése szerint a Microsoft operációs rendszerek tekintetében kialakult monopóliuma kritikus biztonsági veszélyt hordoz magában. A ˝CyberInsecurity – The Cost of Monopoly˝ című tanulmány úgy vélekedik, hogy az üzleti és a kormányzati szférának alaposabban meg kellene fontolnia szoftvervásárlási döntéseit; az IT-biztonsági szakemberek szerint ugyanis a homogén rendszerek sokkal inkább ki vannak téve a külső veszélyeknek, mint a heterogén megoldások.

˝Úgy tekintünk az ilyen rendszerek egyes számítógépeire, mint orvos a genetikai rokonságban álló páciensekre – mindegyik fogékony lehet ugyanarra a rendellenességre.˝ – közölte Mike Reiter, a Carnegie Mellon elektrotechnikai és számítástechnikai témákban jártas professzora – ˝Egy változatosabb populációban ugyanis amíg a vizsgált csoport egyik tagja áldozatul eshet egy kórnak, addig egy másikkal szemben teljesen ártalmatlannak bizonyulhat ugyaneme probléma.˝

A kutatások nem irányulnak egyik cég ellen sem. A tudósok ugyanis nem azt akarják elérni, hogy a Microsoft piaci részesedése csökkenjen – az egyetemeken zajló kutatások létrehozhatnak olyan eszközöket, melyekkel a Microsoft és a hasonló cégek anélkül vethetnének véget a homogén rendszereik jelentette veszélyeknek, hogy a megoldás számukra felhasználók elvesztésével járna.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés