Connect with us

technokrata

A HP nyilvánosságra hozta 2003 IV. negyedévi eredményeit

Dotkom

A HP nyilvánosságra hozta 2003 IV. negyedévi eredményeit

A vállalat 10 százalékkal, 19,9 milliárd dollárra növelte árbevételét – jócskán túlteljesítve az elemzők 19 milliárd dolláros várakozását. Valamennyi divízió magas árbevételről és rekordszintű szállítási volumenről számolt be.

A HP nyilvánosságra hozta 2003. október 31-én zárt, negyedik pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat 19,9 milliárd dolláros értékesítési árbevételről számolt be a vizsgált időszakban, ami 10 illetve 14 százalékkal magasabb a 2002 negyedik negyedévi és a 2003 harmadik negyedévi értéknél. Az elemzők korábban 19 milliárd dolláros negyedik negyedévi árbevételre számítottak.

A HP nem GAAP szerinti üzemi eredménye 1,4 milliárd dollárt tett ki – ez az árbevétel 7,2 százalékának felel meg, és 63 illetve 67 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi és az előző negyedévi értékhez képest. A nem GAAP szerint számított, korrigált részvényegységre jutó nyereség (EPS) 36 dollárcent volt a vizsgált negyedévben – szemben az elemzők 35 centes előzetes becslésével. Az EPS ötven százalékkal haladja meg a 12 hónappal ezelőtti 24 centes értéket, és 57 százalékkal magasabb az előző három hónap 23 centes szintjénél. A nem GAAP szerinti, korrigált EPS és üzemi eredmény 241 millió dolláros (részvényenként 8 centnyi), adózás utáni eredmény szintjén végrehajtott korrekciót tükröz. Az adózás előtti korrekció egy átszervezési költségekkel kapcsolatos (190 millió dolláros), egy beszerzett immateriális javak amortizációjából eredő (143 millió dolláros) és egy akvizíciós vonatkozású (29 millió dolláros) tételt tartalmaz.

Az Egyesült Államok Általánosan Elfogadott Számviteli Irányelvei (GAAP) szerint számított üzemi eredmény 1,1 milliárd millió dollár volt a negyedik negyedévben, ami az árbevétel 5,4 százalékának felel meg. Az egy évvel korábbi eredményhez képest ez 152 százalékos (648 millió dolláros) javulást jelez, a harmadik negyedévi értéket pedig 256 százalékkal (772 millió dollárral) múlja felül. A GAAP szerinti korrigált EPS 28 dollárcentet tett ki – 115 illetve 180 százalékkal többet, mint egy évvel (13 cent) és három hónappal (10 cent) korábban.

A HP 14,7 milliárd dollár bruttó készpénzállománnyal zárta a 2003-as pénzügyi évet. Több mint 2,6 milliárd dollárt költött szerkezetátalakításra, nyugdíjfinanszírozásra és kulcspozíciót betöltő dolgozói megtartására. Hétszázötven millió dollár értékben vásárolt vissza papírokat részvényeseitől, és az ágazatban egyedülállóan magas összeget, 977 millió dollárt fizetett ki osztalék formájában.

A földrajzi régiókat külön vizsgálva megállapítható, hogy a HP összárbevételéből 46 százalékkal részesedő amerikai kontinens forgalma 2002 hasonló időszakához képest 6, az előző negyedévhez viszonyítva pedig 14 százalékkal, 9,2 milliárd dollárra emelkedett a negyedik negyedévben. Az összes bevétel 39 százalékát adó Európa árbevétele ugyanakkor – a tavalyi negyedik negyedévhez viszonyítva 14, az előző negyedévivel összevetve pedig 16 százalékkal – 7,6 milliárd dollárra nőtt. Ázsia és a Csendes-óceán térségében – ahol a teljes HP-árbevétel 11 százaléka képződik – 2002 utolsó negyedéve óta 16, 2003 harmadik negyedéve óta pedig 10 százalékkal, 2,2 milliárd dollárra bővült a forgalom. Az összforgalom 4 százalékát generáló Japánban – 5 illetve 12 százalékos javulás mellett – 835 millió dolláros árbevételt sikerült elérni.

Jövőbeni kilátások
A 2-4 százalékos szezonális csökkenést figyelembe véve a HP 19,1 és 19,5 milliárd dollár közötti árbevételre számít a 2004. pénzügyi év első negyedévében. A jelenlegi elemzői becslés 19 milliárd dollár. A vállalat várakozásai szerint a nem GAAP szerint számított részvényegységre jutó nyereség (EPS) 35 dollárcentet tesz majd ki – ez összhangban áll az aktuális elemzői előrejelzéssel, és 21 százalékos EPS-növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest. A HP megerősítette a teljes pénzügyi évre becsült 1,42 dolláros jelenlegi, nem GAAP szerinti EPS-becslést, ami 22 százalékkal magasabb a 12 hónappal korábbi részvényegységre jutó nyereségnél.

A nem GAAP szerinti EPS-becslés részvényenként 4 cent, beszerzett immateriális javak amortizációjából eredő és akvizíciókkal kapcsolatos korrekciót feltételez az adózás utáni eredmény szintjén.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle