Connect with us

technokrata

Újabb kijátszott másolásvédelem – szabad zenét mindenkinek?

Dotkom

Újabb kijátszott másolásvédelem – szabad zenét mindenkinek?

A DVD-k másolásvédelmének feltörésével hírnevezett szerzett norvég fiatal ismét hallatott magáról.

Jon Lech Johansen, azaz DVD Jon annak idején a DeCSS szoftvere révén robbant bele a köztudatba. A DVD-k védelme (CSS – content scrambling system) ugyanis megakadályozta a fiút abban, hogy egy boltban megvásárolt lemezen levő filmet otthon, saját linuxos számítógépén megnézzen. Nekilátott hát ˝megbütykölni˝ a CSS-t, majd amikor sikerült neki, közzé is tette eredményét az Interneten. Ennek következtében több kiadó is pert indított Johansen ellen, a norvég fiatal azonban addigra már kellő mértékben ismertté vált ahhoz, hogy DeCSS nevű programja széles körben elterjedhessen az Interneten.

Most hasonló, ám mégis más ügy révén került ismét a nyilvánosság középpontjába Johansen. Ezúttal az Apple életét keseríti meg; rájött ugyanis arra, hogy a cég által terjesztett zenék másolásvédelmét milyen módon lehet kiküszöbölni. S ha már rájött, jó (rossz? – nézőpont kérdése) szokásához méltóan meg is osztotta eredményeit a világgal.

Ennek köszönhetően kiderült, hogy magát a DRM-et nem volt képes ugyan megtörni, ám egy egyszerű Windows-os parancssoros eszközt létre tudott hozni. Ez képes egy olyan DLL-t telepítésére, mely egy Quicktime stream (zenefolyam) kimenetét ki tudja írni a merevlemezre. A kicsiny program neve Quicktime for Windows AAC memory dumper lett – ez egyébként már a második abban a sorban, melyet e témában megjelentettek. Körülbelül másfél hete írtunk arról a Mytunes nevű alkalmazásról, mely gyakorlatilag ugyanerre képes – ám DVD Jon szoftvere nyíltforrású.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák