Connect with us

technokrata

Nemzetközi gazdasági diplomácia az ICT terén – IVSZ-interjú

Dotkom

Nemzetközi gazdasági diplomácia az ICT terén – IVSZ-interjú

Az Informatika Vállalkozások Szövetsége kormánydelegációkban való részvételük kiemelt céljának az intézményi struktúrák és adaptációs lehetőségek megismerését, valamint ezek gazdasági kapcsolatokkal való alátámasztását tartja.

Dr. Kóka János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke miután Kínában járt, a Magyar-Indiai Közös Üzleti Tanács, az Indiai Kereskedelmi és Iparkamarák (FICCI) és az Indiai Gyáriparosok Szövetségének (CII) képviselőivel találkozott Indiában.

Az elnököt és Szekfű Balázs igazgatót kérdeztük a tapasztalatokról és további tervekről.

Terminal – Miért fontos a kormánydelegációkban való részvétel, milyen előnyökre tesz szert így az IVSZ a tárgyalások során?

Szekfű Balázs – A célunk nemzetközi gazdasági diplomácia kialakítása az ICT terén. Ez az ágazat lehet ugyanis a külkereskedelmi deficitünk lefaragásának egyik eszköze azáltal, hogy magyar tudásintenzív termékeket helyezünk el a külpiacokon. Mindemellett az is nagyon fontos, hogy a delegációkon való részvétel során a magyar kormány vezetői koncentráltan szembesülnek az ICT szegmens fejlesztésében rejlő lehetőségekkel. Ezáltal a külgazdaság vezetőinek figyelmét az ICT-re irányítjuk.

Terminal – Kína után India. Milyen tapasztalatok várhatóak?

Szekfű Balázs – Magyarország közvetítő szerepre törekszik Ázsia és az EU között: a kínai, indiai, indonéz stb. cégek inkább ebben a térségben keressenek partnereket, mint máshol, és főként magyar cégekkel fogjanak össze EU-projektek érdekében.

Lehetőség van működőképes ICT-fejlesztési modellek tanulmányozására is. India alig több mint másfél évtized alatt a világpiac meghatározó szereplőjévé vált az informatikában, szoftverexportja 10 milliárdosra nőtt – éppen ezért jó példa számunkra.

Terminal – Milyen eszközei vannak, milyen lehetőségekkel élhet az IVSZ?

Kóka János – Együttműködési megállapodások, match-making, lobby, prezentáció, marketing, adatszolgáltatás.

Terminal – Melyek a további országok, amelyekkel érdemes tárgyalni?

Kóka János – Az Amerikai Egyesült Államok, az Európai Unió, Délkelet-Ázsia, de szóba jön a FÁK országai közül néhány stabil politikai és stabilizálódó gazdasági klímájú ország is.

Terminal – Milyen eredményességűek a hasonló szövetségekkel kötött együttműködések?

Kóka János – Mivel az együttműködéseket csak nemrég kötöttük, az eredményekről a későbbiekben tudunk beszámolni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle