Connect with us

technokrata

Az egyetemista, aki behatolt az USA nukleárisfegyver-kutató laboratóriumába

Dotkom

Az egyetemista, aki behatolt az USA nukleárisfegyver-kutató laboratóriumába

Közeleg a büntetés kihirdetése abban az ügyben, melyet egy brit fiatalember ellen indítottak az Amerikai Egyesült Államok nukleáris fegyverekkel foglalkozó számítógépes hálózatába való online betörése nyomán.

Ugyan a napokban kellett volna döntést hozni annak a 19 éves brit fiatalembernek az ügyében, aki képes volt az USA nukleáris fegyverekkel foglalkozó komputerhálózatába behatolni, ám az ítélet meghozatalát elhalasztották december 19-ig. Joseph McElroy elismerte, hogy még tavaly júliusában sikeresen bejutott a Fermi Nemzeti Részecskegyorsító Laboratóriumába – Interneten keresztül.

A neve alapján valószínűleg skót származású McElroy a laboratórium 17 számítógépét volt képes a ˝magáévá tenni˝ – a Computer Misuse (a számítógéppel elkövetett visszaélésre vonatkozó) törvény értelmében azonban ezzel büntetendő cselekményt követett el. Ráadásul komoly következményei lettek a film- és zeneletöltés utáni vágynak (a fiatal ugyanis eredetileg ilyen céllal hatolt be az intézmény komputereibe): a laboratórium számítógépes rendszerét azonnal lezárták (mintegy három napra), mihelyst érzékelték a kívülről jövő veszélyt.

Ugyan a rendszer szigorúan bizalmas adatokat tartalmazó elemeit nem érintette a most elsőéves egyetemista egy évvel korábbi tette, a hatóságok úgy döntöttek, hogy példát fognak statuálni a büntetéssel. Éppen ezért nagy erőket vetettek be a diák kézrekerítésére: az USA nyomozói képesek visszavezetni a betörés nyomait az Egyesült Királyságba (még a Scotland Yard számítógépes bűnözéssel foglalkozó egysége előtt), s egészen McElroy kelet-londoni otthonáig jutottak.

A brit fiatal jelenleg óvadék ellenében szabadlábon várja az ítélet kihirdetését.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp