Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kőkemény fellépés a globális cyberbűnözés ellen

Dotkom

Kőkemény fellépés a globális cyberbűnözés ellen

Százezernél is több ember esett áldozatául annak a 125 cyberbűnözőnek, akiket nemrég tartóztattak le egy nagyszabású nemzetközi akció jóvoltából.

125 gyanúsítottat vettek őrizetbe szerte a világon (Ghánától Kaliforniáig), összehangolt rendőri akciók keretei között. E nagyszabású felszámolás révén a hatóság emberei olyanokat tartóztattak le, akik közel 125 ezer áldozatot és több mint 100 millió dolláros kárt hagytak maguk után. A tisztogató hadművelet hét héten keresztül zajlott, közölte John Ashcroft, az USA igazságügy-minisztere.

A bűnök lajstroma meglepően széles volt: egyeseket lopott vagy nem létező áruk online eladása miatt ért utol a törvény keze (ez fordult elő egyébként a leggyakrabban); de bizalmasnak minősített állományok kormányzati számítógépekről való illegális megszerzése is szerepelt a listán, csakúgy, mint internetezők hitelkártya-számainak eltulajdonítása, szoftverek és memóriachipek hamisítása stb. Volt, aki halálos fenyegetésekkel zaklatott másokat, s ennek ˝köszönhette˝ aztán letartóztatását.

Nemzetközi összefogás, a legkeresettebbek még mindig nincsenek meg

Az USA titkosszolgálata más nemzetek hasonló szervezeteivel együttműködve volt képes ilyen örvendetes eredményre, melynek során átléphették az országhatárok jelentette akadályokat is. A kooperáció egyik legékesebb bizonyítéka annak a romániai férfinak a letartóztatása, aki egymaga több mint 500 ezer dollár értékben követett el online aukciós csalásokat. Ghána és Nigéria hathatós közreműködésével szintén több millió dollárnyi kárt sikerül némileg ellentételezni az elkövetők kézrekerítésével.

Az utóbbi idők legjobban keresett emberei, a Blaster és a Sobig féreg készítői azonban nem akadtak horogra – a Microsoft negyedmillió dolláros ˝vérdíja˝ ellenére sem. Igaz, ez utóbbi program beindítása óta több, használható információ is a bűnüldöző hatóságok kezére jutott; így nincsen kizárva, hogy végül mégiscsak nyomára akadnak a kártevő programok alkotóinak.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés