Connect with us

technokrata

Egyre többen kémkednek titkaink után

Dotkom

Egyre többen kémkednek titkaink után

Rohamos léptekkel növekszik a spyware jelentette veszély, pedig az ellenük felkészült felhasználók száma sokkal kisebb, mint a vírusokkal szemben védekezőké (holott ez utóbbi téren is még van mit tenni).

Az elmúlt hónapok azt mutatják, hogy egyre jobban növekszik a spyware terjedése. De mi is az a spyware? Fontos tisztázni a fogalmat, hiszen sokan könnyen összekeverik vagy egy kalap alá veszik az adware-rel. A spyware egy olyan alkalmazás vagy kiegészítő, mely telepítésekor legtöbbször nem közli a felhasználóval valódi funkcióját, ami nem más, mint a megfigyelés, az illegális adatgyűjtés. Az engedély nélkül megszerzett információkat aztán többnyire továbbítja alkotójának, aki ezt sok mindenre felhasználhatja. A spyware jellegzetessége, hogy valódi tevékenységét igyekszik álcázni, s általában olyan mélyen beleássa magát a rendszerbe, hogy onnan ˝kézzel˝ eltávolítani az átlagfelhasználónak gyakorlatilag lehetetlen.

Aggasztó folyamat

Szakértők szerint az idegesítő szintről már veszélyes besorolásra érdemesek az utóbbi idők spyware-jei. Egyre több például az úgynevezett ˝browser helper object˝, azaz olyan kicsiny program, mely tipikusan az Internet Explorerbe integrálódik be. Telepítését elősegítendő a felhasználó felé úgy kerül reklámozásra, mintha felgyorsítaná az internetezés sebességét vagy keresőszolgáltatást nyújtana. Ráadásul nagy probléma, hogy az internetezők java nincsen tisztában a veszéllyel: ahogy a jóval kisebb fenyegetést jelentő adware programokat rutinból feltelepítik (melyek gyakran érkeznek például a file-cserélő alkalmazásokkal együtt), úgy a spyware is gyorsan belakhatja a rendszert.

Egyik ékes példája ennek a folyamatnak az úgynevezett Esküvői Meghívó (Wedding Invitaion) e-mail. Az elektronikus levél révén a felhasználó rendszerébe kerülő program kereskedelmi forgalomban is elérhető, az iSpyNow (egyébként igencsak találó) névre hallgató alkalmazás a célpont számítógépen való kémkedésre született. Mivel távoli megfigyelést tesz megvalósíthatóvá, nem csoda, hogy képes minden billentyűleütést rögzíteni, majd azt továbbítani a kívánt címre. Természetesen ezen cselekedeteit úgy viszi végbe, hogy arról a felhasználó (ha csak nem védekezik az ilyen programokkal szemben) nem szerez tudomást.

A probléma jelentette veszély növekedésére világít rá az a tény, hogy míg régebben az ilyen eszközöket ˝csak˝ a hackerek és rosszindulatú programozók használták, addig mára már gyakorlatilag bárki (némi anyagi ellenszolgáltatás fejében) hozzájuthat egy ilyen használati jogához. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a programozáshoz alig vagy egyáltalán nem értő emberek vetik be ezeket az eszközöket a mások utáni kutakodásban.

Vállalati titkok veszélyben – létezik hatásos védelem!

A magánjellegű adatok védtelenné válása mellett a távmunkások jelentik a következő nagy problémát, hiszen a vállalaton fizikailag kívül dolgozó alkalmazottak számítógépei minden esetben rá vannak csatlakozva az Internetre – a céges tűzfal védelme nélkül. Gyakran a távmunkások maguk oldják meg rendszerük biztonságát, ami nem ritkán hagy kívánnivalót maga után.

Természetesen lehet és kell is védekezni az ilyen kártevők ellen, csakúgy, mint a spam vagy a férgek jelentette fenyegetéssel szemben. Az egyik legfontosabb, hogy a felhasználó tudatosan internetezzen: vizsgálja meg az(oka)t a szoftver(eke)t, ami(e)t feltelepít – ne csak next, next, finish-ből álljon egy program installálása. Ezenfelül szintén sokat segít az adware-ek és spyware-ek irtásával foglalkozó cégek termékeinek (például a Lavasoft Ad-Aware-jének) alkalmazása. Ezek újabb generációi ugyanis már nemcsak akkor használhatók, ha megtörtént a baj, hanem rendelkeznek egy aktív védelemmel is, ami folyamatosan képes kiszűrni az ilyen behatolókat, még mielőtt belevájnák magukat a rendszerbe.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle