Connect with us

Hirdetés

technokrata

Aktív adatvédelem

Dotkom

Aktív adatvédelem

A hatékony IT-biztonság érdekében felhasználók, gyártók és gyakorló IT-biztonságtechnikai szakértők összefogásának fontosságát volt hivatott hangsúlyozni a PiK-SYS november 18-i, kilencedik Szakmai Napja.

A konferenciára meghívott külföldi előadók közül idén is nagy érdeklődés kísérte Marc Heinzmann ismert német biztonsági szakértő a korszerű behatolás-megelőzési stratégia fontosságát középpontba helyező előadását. Marc Heinzmann a komplex védelemre irányítva a figyelmet azt hangsúlyozta, hogy ma már csupán tűzfalakkal és antivírus védelemmel nem orvosolhatók a komoly veszélyt jelentő behatolások. A megelőzés szempontjából a vírustámadásokra kapott hamis pozitív válaszok számának csökkentése, a frissítések felújítása, a riasztások elemzésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Magyarországra ismételten ellátogatott a McAfee AVERT (Anti Virus Research Team) egyik vezető kutató mérnöke – Marius van Oers. Előadásában a vírus-fenyegetettség aktuális kérdéseiről szólt, elemezte a Linux illetve VBA makrovírusokat és az egyre elterjedtebb mobil eszközök védelmi kérdéseit, valamint hasznos tanácsokat adott a vírusfertőzések elkerülésére. Kifejtette, hogy a vírusok számának növekedése elleni hatásos megoldás egy vírusvédelmi és kéretlen levelek kiírtásával ötvözött megoldásban rejlik. A jövőt illető újdonságok közt említette a .NET, valamint a vezetéknélküli hálózatok széleskörű alkalmazása miatti biztonsági védvonal megteremtését.

Az EU-csatlakozás közeledtével a köz- és versenyszféra hazai szereplői együttműködésének stratégiailag fontos elemévé váló IT-biztonság a jogalkotók számára is folyamatos kihívást jelent. A csatlakozás dátumának közelsége miatt felgyorsult informatikai biztonsággal kapcsolatos jogalkotási tevékenységről Ormós Zoltán szoftverjogász számolt be a hallgatóságnak.

A NAI területi felelőse, Tóth Árpád, a Network Associates védelmi stratégiáját bemutatva az összetett támadások kivédésére irányuló mechanizmusok fontosságáról beszélt. A teljes védelem érdekében megvalósított többszintű biztonsági megoldást hangsúlyozva ismertette nagyvonalakban a NAI legújabb rendszervédelmi és hálózati megoldásait. A NAI IPS megoldásairól részletesen szóló Barna Tamás rendszermérnök a mind bonyolultabb és nagyobb számú támadások miatti többszintű támogatás fontosságát emelte ki. Mint mondta, a legjobb fajta behatolás-megelőzés az informatikai rendszerekre zúduló ismert és ismeretlen támadások megbízható megállítására a sérülékenységi ablak bezárása. A hálózati IPS-ként alkalmazott IntruShield-ben, valamint a rendszer (végpontok) védelmét szolgáló Entercept-ben rejlő lehetőségek – a szervereken alkalmazott megelőző védekezésen túl – a tűzfal mögötti, továbbá a naprakész kiszolgáló védelmet, és a biztonság rendelkezésre állásának növelését is szolgálják.

A konferencián az IT-biztonság kapcsán ismét a támadások kereszttüzébe került Microsoft is ismertette új termékei, illetve a jelenleg folyó fejlesztései szintjén a biztonság növelése érdekében tett lépéseit. A PacketShaper alkalmazás-szintű sávszélesség-menedzsmentről, Tamás Zoltán, a késleltetés nélküliséget garantáló WatchGuard tűzfal eszközökről Jenőfi Ambrus, a PiK-SYS IT biztonsági mérnökei tartottak előadást. A központosított e-mailtitkosítást garantáló, önmenedzselő, a felhasználók és az infrastruktúra átláthatóságát garantáló skálázható PGP Universalról Marc Heinzmann tartott tájékoztatót.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés