Connect with us

Hirdetés

technokrata

A nyomtatás tudományos alapjai és a HP Photo Big Bang programja

Dotkom

A nyomtatás tudományos alapjai és a HP Photo Big Bang programja

Kim Holm, a HP Képalkotás és Nyomtatási Divízió (IPG) Kellékanyag részlegének EMEA régióért felelős alelnöke és ügyvezető igazgatója bemutatta a HP Photo Big Bang programjában központi szerepet játszó tudományos eredményeket.

Kim Holm, a HP Képalkotás és Nyomtatási Divízió (IPG) Kellékanyag részlegének EMEA régióért felelős alelnöke és ügyvezető igazgatója lelkesen beszél a tudomány és a kellékanyagok összefüggéseiről. „A nyomtatás hátterében meghúzódó tudományos eredmények lenyűgözők, és bár sokan nem tudják, mi is történik a nyomtató vagy a festékkazetta belsejében a ´nyomtatás´ gomb lenyomásakor, a végeredményben nagyon is fontos szerepet játszik a tudomány. Ez az, ami megkülönböztet minket a versenytársaktól, és eltérést jelent a hagyományos képalkotási és nyomtatási gyakorlathoz képest. Különösen így van ez a fotónyomtatás piacán. A profi és hobbifotósok egyaránt a hagyományos fotózásnál megszokotthoz mérhető, vagy azt megszégyenítő képminőséget és fakulási jellemzőket várnak el fotónyomtatáskor. A HP kellékanyagai lehetővé teszik igényeik kielégítését, és ezért a Photo Big Bang programban is központi jelentőséggel bírnak.”

A digitális képalkotás és nyomtatás terén végzett tudományos kutatásokhoz folyamatos befektetésre és az ágazat legjobb koponyáira van szükség. Az IPG több száz vegyészetben, toxikológiában és műszaki berkekben jártas kutatás-fejlesztési szakembert foglalkoztat. Fejlesztőcsapatai egy-egy speciális tinta vagy nyomtatási anyag kidolgozására koncentrálnak, így az eredeti HP anyagok minden eleme gazdag kutatási múltra tekint vissza.

Kim így folytatta: „Kutatás-fejlesztési csapataink eddig több mint 7.000 szabadalmat jegyeztettek be az IPG számára, és ezek mintegy fele kellékanyagokkal kapcsolatos. Ez a szám exponenciális növekedésen ment keresztül az elmúlt tíz évben, és továbbra is egyre nő a benyújtott szabadalomigénylések száma. E szabadalmak és a hátterüket adó újítások révén az idén már 42 új kellékanyaggal sikerült piacra lépnünk. Tavaly 40 új termékünk volt, ami szintén rekordnak számít – tehát innovációs tevékenységünk is egyre gyorsul.”

A Kutatás és Fejlesztés (K+F) csapat nagysága, valamint a szabadalmak és új termékek száma az alábbi tények tükrében már nem is annyira meglepő:

  • A HP tintasugaras nyomtatófejei hétszer több hőenergiát termelnek négyzetméterenként, mint maga a nap! A másodperc kétmilliomod része alatt kilövellt 1.500 MW/m2 hőáram értékű tintának nagyon gyorsan le kell hűlnie és meg kell száradnia. A HP tintáinak hűlési és száradási tulajdonságait – 118 egyéb jellemző mellett – beható tesztelésnek vetik alá.
  • A HP tintasugaras nyomtatási eljárásában alkalmazott integrált áramköri lapkák 18 millió 2-4 pikoliteres cseppet helyeznek el nagy pontossággal a papír felületén.
  • A HP fotópapírja hét, különlegesen megtervezett rétegből áll össze, és minden egyes bevonat 15 különféle alkotóelemet tartalmaz.
  • Még ilyen elkötelezett kutatócsapatokkal is eltarthat két évig egy-egy új HP fotópapír kifejlesztése.

„A HP Labs valamennyi tudományos újítása fontos, de néhány közülük egyenesen forradalmi jelentőséggel bír. Óriási előnyt biztosít a versenytársakkal szemben és kézzelfogható hasznot hajt a végfelhasználók számára.” – magyarázta Kim. A legújabb fejlesztés a fotónyomtatásban új mércét állító HP 59 szürke fotópatron. A három festék-alapú tintát (világosszürke, sötétszürke és új fotó fekete) tartalmazó egység lenyűgöző fekete-fehér és színes képek nyomtatását teszi lehetővé.

„Az ágazat éveken keresztül hiába próbálta megfejteni a csúcsminőségű fekete-fehér digitális fotók készítésének titkát. Ám az új patronban alkalmazott technológia kifejlesztésével K+F csapatainknak végül sikerült megoldaniuk a problémát. Az új fekete és szürke fotótinták még a legfinomabb szürkeárnyalatokat is képesek visszaadni, így a professzionális és hobbifotósok ma már valóban olyan képeket állíthatnak elő, amelyek megjelenésükben és tapintásukban egyaránt a mesteri, hagyományos fotókat idézik.”

A fekete-fehér fotózásban nyújtott óriási előrelépés mellett a HP 59 patron az ágazat első nyolctintás nyomtatási rendszerét is támogatja. Ezzel az eljárással egyedülállóan élénk, jó kontraszthatású és részletes színes fotónyomatok készíthetők. A HP legújabb színes tintasugaras nyomtatója, a HP Photosmart 7960 a HP 59-et a HP 57 háromszínű és a HP 58 fotópatronnal együtt használva hozza létre a HP nyolctintás nyomtatási rendszerét.

„A tudományos áttörést megelőzően a hattintás nyomtatási technológia és a Photoret 4 eljárás segítségével 2,4 millió színt tudtunk kikeverni. A HP 59 szürke fotópatron és az új Photoret Pro eljárás révén azonban mostantól ragyogó, új színekben pompázhat a világ. Ma már 72,9 millió színkombinációt tudunk előállítani, ami komoly eredményt jelent és értékes versenyelőnyt képvisel a többi szállítóhoz képest.”

Ám még itt sem ér véget a tudomány, hiszen a HP papírjait is a fotónyomtatás kívánalmait figyelembe véve tervezi meg. A HP 57, 58 és 59 patronok tökéletesen együttműködnek a továbbfejlesztett HP Premium Plus fotópapír kifinomult technológiákat alkalmazó bevonatával – és ily módon több generáción át fakulás-álló, csúcsminőségű képek készítését teszik lehetővé.

A Wilhelm Imaging Research Inc. független tudományos kutatóintézet vizsgálatainak tanúsága szerint HP 58 tintapatron, HP Premium Plus fotópapír és HP Photosmart nyomtató együttes használata esetén a képek 73 éven keresztül képesek ellenállni a fakító környezeti hatásoknak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés