Connect with us

technokrata

Érdekesség: 64 bites, UNIX-os notebook

Dotkom

Érdekesség: 64 bites, UNIX-os notebook

Több gigabyte memória, UltraSparc processzor, UNIX operációs rendszer – s mindezt egy noteszgépben!

Vipera névre hallgat a Tadpole Computer, az ismert UNIX-os noteszgép-forgalmazó legújabb modellje. A Sun Microsystems UltraSparc IIIi processzorára épülő hordozható számítógép akár 2 GB-os operatív tárral is igényelhető, köszönhetően a rugalmas kialakításnak. Háttértárának mérete 80 GB, s rendelkezik egy DVD/CD-RW kombó meghajtóval és vezetékmentes hálózati csatlakozással is.

Ha már Sun, akkor nyilvánvaló, hogy operációs rendszere is a neves amerikai cégtől származik: természetesen Solaris 9 fut a noteszgépen. Emellett megtalálhatók még előre telepített állapotban a következő szoftverek is rajta: a Gnome kettes változata, a Staroffice 7.0, az Evolution 1.4 és a Mozilla 1.4. Ennek a kialakításnak köszönhetően meglehetősen jó az együttműködési képessége a noteszgépnek a Windows file-formátumaival, a microsoftos hálózatokkal és üzenetküldő alkalmazásokkal; közölte a kaliforniai cég.

A következő hónaptól megvásárolható notebookért 6000 dollárt kér a Tadpole, ami első olvasatra igen borsosnak tűnik; ám összhangban van azon törekvésével, mely szerint minél olcsóbb modelleket kíván nyújtani a vásárlóknak. Az ilyen eszközök után érdeklődő cégek ugyanis gyakran az aerodinamikai, az autótervezési és egyéb, hasonló munkákat végző vállalatok közül kerülnek ki, ahol nem lényeges szempont, hogy egy számítógép ára 2000 dollár alatt legyen. Ugyanakkor tízezreket nem hajlandók költeni egy hasonló munkaállomásért, ami képes kihasználni a 64 bites UNIX-okban rejlő teljesítménytöbbletet.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle