Connect with us

technokrata

Cyberterrorizmus – valós veszély vagy csak üres szó?

Dotkom

Cyberterrorizmus – valós veszély vagy csak üres szó?

Csak elmélet – próbálják egy szakmai tanácskozáson tompítani a cyberterrorizmus jelentette fenyegetés élét.

Sydney-ben, Ausztráliában került megrendezésre a Gartner Symposium and IT Expo nevű rendezvény, mely napjainkban zajlik. Az esemény egyik védnöke, Rich Mogull kifejtette véleményét a médiának, miszerint a digitális támadások jelentette incidensektől függetlenül a cyberterrorizmus tulajdonképpen egy olyan jelenség, amely sosem következett be. ˝A terrorizmus célja a társadalom megváltoztatása erőszak alkalmazásával, azaz félelemkeltéssel. Itt az ideje, hogy félretegyük a kifejezést, hiszen ennek léte csak egy teória, nem tényeken alapuló folyamat.˝ – közölte Mogull.

Mindezeket annak tükrében mondta az igazgató, hogy már több olyan cselekmény történt a kontinensnyi szigetországban, melynek káros következményei voltak a való életben. Például Vitek Boden esetében, akit két év börtönbüntetésre ítéltek azért, mert egy ausztrál város (Maroochydore, Queensland) mellett található folyót és partokat szennyvízzel tett tönkre.

˝Amennyiben egy irányított cybertámadás ér mondjuk egy erőművet, aminek következtében a lakosság egésze vagy nagy része áramkimaradást kénytelen elszenvedni, illetve ennek következtében halálesetek történnek, akkor azt cyberterrorizmusnak lehet nevezni.˝ – próbálta meg érhetőbbé tenni gondolatmenetét Mogull. Az ausztrál ugyanakkor azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy maga a vita tulajdonképpen elméleti síkon folyik, hiszen bárki is követ el egy internetes bűncselekményt (legyen az bűnöző vagy terrorista), az ellen a lehető legjobban fel kell készülni. Az tulajdonképpen ebből a szemszögből már másodlagos kérdés, milyen eszme nevében követnek el egy-egy támadást.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp