Connect with us

technokrata

A magyarországi Nagy Testvér Díj nyertesei (2003)

Dotkom

A magyarországi Nagy Testvér Díj nyertesei (2003)

A privacy-t vagy elektronikus privacy-t különösen durván megsértő vagy veszélyeztető jelöltek listáját jogászokból és közéleti személyiségekből álló zsűri állította össze az Internet-használók javaslatait is figyelembe véve. A Pozitív E-privacy díjat minden évben az kapja meg, aki a legtöbbet tette a magánélet sérthetetlenségéért.

A magyarországi Nagy Testvér Díj mindenben a Privacy International által kidolgozott szabályozásnak megfelelően jár el. Az, hogy valaki bekerül a jelöltek közé, nem jelenti azt, hogy bármilyen törvénybe ütköző dolgot követett volna ez – azt viszont igenis jelenti, hogy a zsűri megítélése szerint veszélyt jelent a privacy-re nézve.

A 2003-as Nagy Testvér Díj Nyertesei

Szverdlovszk-díj (Állami szervek Nagy Testvér Díja):
Budapesti Rendőr-Főkapitányság
Ismereteink szerint ˝a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány Budapest öt pontján működteti lakóautóból tűcsere programját˝, és a budapesti rendőrség a tűcsere programban részt vevőket több esetben igazoltatta, megmotozta. Az adatvédelmi biztos ezzel kapcsolatban azt állapította meg és a Baptista Szeretetszolgálatot arról tájékoztatta, hogy ˝A rendőr… a lakóautójukba csak akkor mehet be, ha az valamely bűncselekmény elkövetőjének elfogása, bűncselekmény megakadályozása miatt szükséges. Mivel az Önök által biztosított fecskendő- és tűcsere, információszolgáltatás, tanácsadás, leszokás elősegítése nem bűncselekmény – mint írta, e programjukat a GYISM és az ESZCSM is támogatja – az Rtv. hivatkozott 30.§-a nem ad jogalapot a rendőrségnek arra, hogy az oda belépőket igazoltassa, a járművet átvizsgálja.˝

Továbbá:
˝Budapesten a fiatalkorúak igazoltatásakor a motozásuk is – a drogfogyasztás elleni fellépés jegyében – emiatt a Társaság a Szabadságjogokért 2003. július 8-án nyílt levéllel fordult a belügyminiszterhez.˝

Dehomag-díj (Cégek Nagy Testvér Díja):
Szabó Kerttechnika
A cégtulajdonos kamerákon keresztül figyelheti meg a bekamerázott irodákban, illetve más, bekamerázott helyiségekben tartózkodó alkalmazottakat, és a felvételeket egy hétnél tovább tárolja.

Erich Mielke Díj (Magánszemélyek Nagy Testvér Díja):
Tóth Zoltán államtitkár (BM)
A személyes adatok védelméről szóló törvény módosításának előkészítése során az előzetes egyeztetések után tett, az intelligens elektronikus azonosító kártyával kapcsolatos javaslatáért vált jelöltté – ez a kártya tartalmazná a TAJ-t, a személyi számot, valamint az adóazonosító jelet. A zsűri úgy ítéli meg, hogy ez ellentétes lenne a privacy alapelveivel, ugyanis megteremtené a lehetőséget a különböző személyes adatok összekapcsolására.

Amin-Dada Díj (Közönségdíj):
Idén nem osztottunk ki Közönségdíjat, mivel a szavazógépet a szavazás folyamán feltörték, és így lehetetlenné vált annak a teljesen pontos megállapítása, hogy a jelöltek közül ki hány szavazatot kapott.

Pozitív E-privacy Díj:
Sólyom László alkotmányjogász
Az Alkotmánybíróság korábbi elnöke a személyi szám alkotmányellenességét kimutató munkájáért és az univerzális azonosító eltörlésében való alapvető közreműködéséért kapta a 2003-as Pozitív E-privacy Díjat. Munkássága a jelenlegi (elektronikus) személyiségi jogokat alapozta meg.

A zsűri tagjai 2003-ban:
Mérő László (matematikus)
Pelle Andrea (jogász, TASZ)
Szabó Máté (jogász, Adatvédelmi Biztos Hivatala)
Tordai Csaba (jogász, INDOK)

A díjátadóval egybekötve sajttájékoztatót tartott a szólásszabadság védelmére és magyar nyelvű petíciós website fenntartására létrejött Peticio.hu Egyesület. Mind a 2003-as Nagy Testvér Díj átadását, mind a Peticio.hu Egyesületet a Soros Alapítvány támogatta.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp