Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már kapható a kvantumtitkosító eszköz

Dotkom

Már kapható a kvantumtitkosító eszköz

Egy négy éves fejlesztés ért be nemrég, ennek eredményeként pedig már kereskedelmi forgalomban kapható az az eszköz, mely a kvantumtechnikát veti be a titkosítás még magasabb szintjének elérése érdekében.

Egy magánkézben levő New York-i cég, a Magiq Technologies a múlt héten jelentette be Navajo Secure Gateway elnevezésű eszközét. Az 50 és 100 ezer dolláros ár között beszerezhető termék a hagyományos titkosítási eljárásokat a kvantumkriptográfiával vegyíti. Képes virtuális magánhálózat (virtual private network – VPN) létrehozására üvegszálas kábelek révén, s ezzel – a cég szerint – tökéletes biztonságot lehet elérni a lehallgatásokkal szemben.

˝Nagyon komoly érdeklődést mutattak irántunk azok a szolgáltatók, akik a földi üvegszálas hálózatok üzemeletetéséért felelősek.˝ – közölte Bob Gelfond, a Magiq vezérigazgatója egy interjúban – ˝Ennek az az oka, hogy nagyon fontos számukra a konkurenciától való különbözés, aminek egyik lehetősége a biztonságosság magas szintjében rejlik. A szolgáltatók szerint az ultrabiztos vonalak létrehozása nagyban segíthet újabb ügyfelek szerzésében.˝

A kvantumkriptográfia választ ad arra a kérdésre, miszerint mit lehet tenni akkor, ha a jelenleg használt titkosítások elavulttá válnak. A napjainkban alkalmazott módszerek ugyanis arra épülnek, hogy a feltörésükhöz szükséges idő olyan nagy, hogy az még szuperszámítógépekkel sem csökkenthető a szükséges mértékben. Illetve a védett adatok megszerzésével a lehallgató birtokába jutó információ értékénél jóval többe kerül a védelmet hatástalanító számítástechnikai kapacitás, így egyszerűen nem éri meg a próbálkozás.

Abban az esetben azonban, ha hirtelen találnának egy módszert a számítási teljesítmény drasztikus megnövelésére vagy a visszafejtéshez szükséges idő nagymértékű lecsökkentésére, elégtelenek lennének az Interneten jelenleg használt titkosítási algoritmusok. Például a PGP vagy az olyan protokollok, mint az SSH és az SSL, hirtelen nem nyújtanák azt a biztonságok, amire szüksége lenne például az üzleti életnek. A kvantumkriptográfia olyan módszert nyújt azonban, mely lehetővé teszi, hogy ne lehessen lehallgatni az adatokat anélkül, hogy azt meg ne zavarnák.

A kvantumkriptográfiának is vannak azonban korlátjai: egyrészt lassú, másrészt (mivel a fotonok fizikai tulajdonságain alapul működése) csak rövid távolságokon használható. A Magiq dobozai azonban egymástól akár 75 mérföldre is elhelyezhetők úgy, hogy közöttük létrejöhet a biztonságos kvantumkapcsolat.

A cég nagy reményeket fűz mindkét termék értékesítéséhez; létezik ugyanis egy Q-box névre hallgató eszköz is, mely tulajdonképpen egy kutatási segédlet. Ez a nyílt rendszer nagyfokú konfigurációs lehetőséggel bír, ám nem titkosít (ennek ára 40-50 ezer dollár között van).



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés