Connect with us

technokrata

Már kapható a kvantumtitkosító eszköz

Dotkom

Már kapható a kvantumtitkosító eszköz

Egy négy éves fejlesztés ért be nemrég, ennek eredményeként pedig már kereskedelmi forgalomban kapható az az eszköz, mely a kvantumtechnikát veti be a titkosítás még magasabb szintjének elérése érdekében.

Egy magánkézben levő New York-i cég, a Magiq Technologies a múlt héten jelentette be Navajo Secure Gateway elnevezésű eszközét. Az 50 és 100 ezer dolláros ár között beszerezhető termék a hagyományos titkosítási eljárásokat a kvantumkriptográfiával vegyíti. Képes virtuális magánhálózat (virtual private network – VPN) létrehozására üvegszálas kábelek révén, s ezzel – a cég szerint – tökéletes biztonságot lehet elérni a lehallgatásokkal szemben.

˝Nagyon komoly érdeklődést mutattak irántunk azok a szolgáltatók, akik a földi üvegszálas hálózatok üzemeletetéséért felelősek.˝ – közölte Bob Gelfond, a Magiq vezérigazgatója egy interjúban – ˝Ennek az az oka, hogy nagyon fontos számukra a konkurenciától való különbözés, aminek egyik lehetősége a biztonságosság magas szintjében rejlik. A szolgáltatók szerint az ultrabiztos vonalak létrehozása nagyban segíthet újabb ügyfelek szerzésében.˝

A kvantumkriptográfia választ ad arra a kérdésre, miszerint mit lehet tenni akkor, ha a jelenleg használt titkosítások elavulttá válnak. A napjainkban alkalmazott módszerek ugyanis arra épülnek, hogy a feltörésükhöz szükséges idő olyan nagy, hogy az még szuperszámítógépekkel sem csökkenthető a szükséges mértékben. Illetve a védett adatok megszerzésével a lehallgató birtokába jutó információ értékénél jóval többe kerül a védelmet hatástalanító számítástechnikai kapacitás, így egyszerűen nem éri meg a próbálkozás.

Abban az esetben azonban, ha hirtelen találnának egy módszert a számítási teljesítmény drasztikus megnövelésére vagy a visszafejtéshez szükséges idő nagymértékű lecsökkentésére, elégtelenek lennének az Interneten jelenleg használt titkosítási algoritmusok. Például a PGP vagy az olyan protokollok, mint az SSH és az SSL, hirtelen nem nyújtanák azt a biztonságok, amire szüksége lenne például az üzleti életnek. A kvantumkriptográfia olyan módszert nyújt azonban, mely lehetővé teszi, hogy ne lehessen lehallgatni az adatokat anélkül, hogy azt meg ne zavarnák.

A kvantumkriptográfiának is vannak azonban korlátjai: egyrészt lassú, másrészt (mivel a fotonok fizikai tulajdonságain alapul működése) csak rövid távolságokon használható. A Magiq dobozai azonban egymástól akár 75 mérföldre is elhelyezhetők úgy, hogy közöttük létrejöhet a biztonságos kvantumkapcsolat.

A cég nagy reményeket fűz mindkét termék értékesítéséhez; létezik ugyanis egy Q-box névre hallgató eszköz is, mely tulajdonképpen egy kutatási segédlet. Ez a nyílt rendszer nagyfokú konfigurációs lehetőséggel bír, ám nem titkosít (ennek ára 40-50 ezer dollár között van).Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp