Connect with us

technokrata

Az új Elektronikus Hírközlési Törvény cserbenhagyja a fogyasztókat?

Dotkom

Az új Elektronikus Hírközlési Törvény cserbenhagyja a fogyasztókat?

A törvény nem fog tényleges változást hozni, maradnak a magas árak – állítja az ATSzE.

Az új Elektronikus Hírközlési Törvény (EHT) jelen állás szerint a legjobb esetben is teljesen hatástalannak fog bizonyulni a kormányzati és szakminisztériumi ígéretek ellenére. A tervezet szerint az előfizetők és alternatív szolgáltatók jogi lehetőségei korlátozottak maradnak, ezért nem tudnak fellépni az indokolatlanul magas árak ellen. Az előfizetők jelentős részének továbbra sem lesz valódi lehetősége másik szolgáltatót választani, ugyanis a törvény ezt a lépést súlyos szankciókkal sújtja – áll az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének (ATSzE) közleményében.

A szervezet úgy véli, hogy a parlamenti vita előtt álló EHT tervezete a jelen formájában nem fogja beváltani a fogyasztók és az alternatív szolgáltatók előzetes reményeit és semmilyen hatással sem lesz a jelenlegi piacra. A korábbi kormányzati és szakminisztériumi ígéretek ellenére a jelenlegi tervezet hatására nem várható az árak csökkenése, továbbra sem valósul meg a szabad szolgáltató választás és még az Internet széles körű elterjedését segítő törvényi intézkedések is legkorábban 9 hónappal később fejthetik ki hatásukat. A törvény jelentősen korlátozza az új hatóságokat jogkörüknek gyakorlásában, és a törvény számos passzusa ellentétes az EU hatályos követelményeivel és gyakorlatával.

A törvény tervezetének első megjelenése óta az ATSzE folyamatosan részt vett annak véleményezésében és számos szakmai, piaci érvet tett le és módosító javaslatot dolgozott ki azért, hogy a jelenlegi „egyszereplős” piacot egy tényleges versenypiac válthassa fel, aminek hatására érezhetően csökkenek az árak és javul a szolgáltatások minősége. A tervezetbe azonban augusztus 11. és szeptember 30. között számos olyan radikális változtatás került be, amelyekhez a szakmának nem volt lehetősége érdemben hozzászólni. Az új EHT jelenlegi tervezete az alternatívok véleménye szerint nem fogja beváltani a hozzáfűzött reményeket, konzerválja a jelenlegi helyzetet és számos helyen ellentétes az Európai Unió joggyakorlatával is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp