Connect with us

technokrata

Az IVSZ elnöke a kormány-delegáció tagjaként Indiában tárgyalt

Dotkom

Az IVSZ elnöke a kormány-delegáció tagjaként Indiában tárgyalt

Dr. Kóka János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke a Magyar-Indiai Közös Üzleti Tanács az Indiai Kereskedelmi és Iparkamarák (FICCI) és az Indiai Gyáriparosok Szövetségének (CII) képviselőivel találkozott.

Az egy hetes indiai látogatáson Medgyessy Péter miniszterelnököt és a kormány-delegációt az üzleti életet képviselő vezetők is elkísérik. A küldöttség elsődleges céljának tekinti a két ország gazdasági és kereskedelmi kapcsolatainak bővítését és szorosabbá tételét, amelyben nagy hangsúlyt kap az informatika. A delegáció tagjaként Dr. Kóka János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke a Magyar-Indiai Közös Üzleti Tanács az Indiai Kereskedelmi és Iparkamarák (FICCI) és az Indiai Gyáriparosok Szövetségének (CII) képviselőivel találkozott és együttműködési megállapodást kötött a helyi legnagyobb informatikai vállalkozásokat tömörítő szövetséggel.

Az “India=szoftver nagyhatalom” 20 évvel ezelőtt csupán egy álom volt, ma már valóság: India alig több mint másfél évtized alatt a világpiac meghatározó szereplőjévé vált az informatikában. Ahhoz, hogy bármilyen versenypozíciónk legyen globálisan és az EU-ban, a Szövetség szerint Magyarország számára sem vezethet más út a tudásalapú gazdaság felé. Épp ezért az IVSZ a látogatás kiemelt céljának annak az intézményi struktúrájának – és adaptációs lehetőségének – megismerését, valamint gazdasági kapcsolatokkal való alátámasztását tartja, amely ezt a léptékváltást az indiai ICT ipar számára lehetővé tette.

Dr. Kóka János, az IVSZ elnöke szerint a magyar információs és kommunikációs technológiai ipar érdeke, hogy olyan vezető indiai szoftveripari cégek telepedjenek meg Magyarországon, és használják hazánkat Európai hídfőállásként, amelyek csúcstechnológiát, kifinomult munkafolyamatokat, világszínvonalú termékeket és szolgáltatásokat hoznak magukkal. Épp ezért az indiai tárgyalások során az IVSZ az átgondolt nyitottság vezérelvét követi.

Az Indiai cégek számára Magyarország jól képzett és európai nyelveket beszélő munkaerőt, megfizethető működési költségeket, az európai vevők közelségét, stabil pénzügyi és gazdasági klímát, biztonságos adatkezelést, exportkorlátozás-mentes környezetet kínál. Magyarország számára cserébe olyan szoftver ipari úgynevezett “niche-market”-eket, azaz piaci réseket kell keresni Indiában, ahol egyedülálló szakértelmünk érvényesülhet. Ilyen lehet az adatvédelem, a karakterfelismerő rendszerek, a CAD (szoftverrel támogatott, építészeti) tervezés, az úgynevezett embedded, azaz például mobiltelefonokba beillesztett szoftverfejlesztés vagy a vírusvédelem – amelyek valószínűleg a következő évtizedek legfontosabb szakmai kérései, megoldandó problémái és így legnagyobb üzletei lesznek.

Ma 16,5 milliárd dolláros piacával India szoftver nagyhatalmi voltát annak köszönheti, hogy az IT cégek és a kormányzat 1988-ban létrehozták a NassCom nevű „indiai IVSZ”-t, a hazainál sokkal szorosabbra fonva az állam és a szakma kapcsolatát. Szekfű Balázs, az IVSZ igazgatója elmondta, hogy Magyarországon is szükség van egy kormányzati iniciatívára, amely összefogva a tudásipar szereplőivel megteremteni a NassCom példáján a magyar tudásipar kiemelt támogatásának módozatait export szubvenciókkal, kutatás-fejlesztési támogatásokkal, államilag fenntartott innovációs parkok létrehozásával.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle