Connect with us

technokrata

Egyre szélesebb körben lesz valós alternatíva a Linux

Dotkom

Egyre szélesebb körben lesz valós alternatíva a Linux

A terjedési sebesség egyenesen arányos a Linux által garantált biztonsággal és a kedvező árral.

A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete 2003. november 8-án rendezte meg ötödik alkalommal GNU/Linux szakmai konferenciáját, amelynek a Sun Microsystems és az Oracle Hungary is támogatói. A Sun és az Oracle üzleti stratégiájában egyre jelentősebb szerep jut a nyílt forráskódú megoldásoknak, így elsősorban a Linuxnak, mivel egyre élesebben kirajzolódik, hogy a komoly biztonsági problémákkal küzdő Windows környezetek valódi alternatívája mind a vállalati, mind az asztali környezetekben ez a platform lesz.

A Sun Microsystems Linux-stratégiája a kis- és középvállalatok általános IT infrastruktúráira, illetve a nagyvállalatok peremhálózati, dedikált feladatait ellátó megoldásokra épül. Ezeken a területeken a sorozatosan biztonsági problémákkal küszködő – és azokra eddig érdemi megoldást nem produkáló – Windows környezetekkel szemben biztos alternatívát jelent a nyílt forráskódú, stabil működést biztosító Linux. A Linux szerverek piaca Magyarországon a teljes szerverpiachoz viszonyítva a 2002-es 5%-ról a Sun becslése szerint 2003 végére akár 8%-ra is nőhet, amely 1,5 milliárd forintot meghaladó piacot jelent. A nyílt forráskódú szoftverek terjedését az EU is ösztönzi: az Európai Unióhoz csatlakozó tíz országnak – köztük Magyarországnak – a teljes jogú EU-tagállammá váláshoz vezető átmenet során igazodnia kell az unió „eEurópa Akcióterv” nevű kezdeményezéséhez, amelynek céljai között szerepel a nyílt forráskódú szoftverek elismerése: a terv szerint az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak „serkenteniük kell a nyílt forráskódú szoftverek használatát a közszférában”. Az IDC egyébként a Linux alapú szerverek piacát 2003-ban 621 millió dollárra becsüli, amely forgalom 2007-ig megháromszorozódik. A kormányzati szervezetek szűk költségvetéssel dolgoznak, ezért a szoftverek árának növekedése miatt egyre inkább érdekeltté válnak költséghatékony alternatívák megtalálásában, az egyedi szoftverrendszerek használata helyett. Ennek köszönhetően napról napra nagyobb figyelem fordul a nyílt forráskódú szoftverek (open source software, OSS) felé Európa szerte, amelyek terjedését az Európai Bizottság is ösztönzi.

A növekvő igényt a világpiaci kutatások is megerősítik. A Linux terjedése már a korábbi években felülmúlta a várakozásokat: 1999-ben 25%-kal, 2000-ben 27%-kal növekedett a piac. Így a Linux mára biztos helyet vívott ki magának a vállalatok költségvetésében. A sikert már egy 2001-ben készült felmérés is előre jelezte, amelyet 800 észak-amerikai és nyugat-európai cég körében végzett az IDC – eszerint a válaszadók 40%-a használ vagy tesztel Linuxot a cégénél. Ma már elmondható, hogy a Linux az egyik leggyakrabban választott alternatívává vált a vállalatok számára, elsősorban az alacsony ár és a megbízhatóság miatt.

Az angliai, kutatással is foglakozó netproject vállalat felmérése szerint a Linux asztali rendszerek összköltsége átlagosan 35 százalékkal alacsonyabb, mint a Microsoft Windows rendszereké. A különbség oka, hogy nem kell licencdíjat fizetni sem a rendszerszoftverért, sem az irodai szoftverért, nincsenek szükségtelen szoftverfrissítések, és a biztonsági réseket kihasználó behatolásoknak is jóval csekélyebb az esélye.

A nyílt forráskódú operációs rendszerek világszerte intenzíven fejlődnek. A piac igényeire természetesen a megoldásszállítók is gyorsan reagálnak. Jonathan Swartz, a Sun Microsystems elnökhelyettese szerint a vásárlók nem azért vesznek meg egy terméket, mert nyílt forráskódú vagy sem, hanem a minőség, sebesség és innovativitás alapján, valamint, hogy segít-e a szoftver megoldani a problémájukat. E megközelítésének köszönhetően mára a Sun szállítja a Földön a legtöbb nyílt forráskódú technológiát: a Gartner Dataquest a Linux és UNIX szerverek együttes piacára vonatkozó 2Q03 Worldwide Server Database kiadványa szerint a Sun 2003 második negyedévében vezető poziciót foglalt el a globális Linux+UNIX szerverpiacon mind a bevétel, mind a leszállított egységek tekintetében.

A Sun Microsystems egyik legújabb megoldása a közelmúltban bemutatott, a Solaris mellett Linuxon is elérhető Java System szoftverrendszer, amely jelenleg a legkedvezőbb árú és legösszetettebb termék minden szinten (szoftverarchitektúra, rendszerszintű funkciók, telepítés, felügyelet), valamint maximális integrációt nyújt. A Java Enterprise System és a Java Desktop System az első termékek a teljes körű megoldást biztosító, olcsó, de igen megbízható szoftverrendszerek sorában.

A Java Enterprise System példátlan módon leegyszerűsíti a vállalati infrastruktúra szoftvereket. A Sun valamennyi hálózati szolgáltatása, a portálszolgáltatások, az azonnali üzenetküldés, az e-mailezés, a Liberty előírásainak megfelelő hálózati személyazonosítás, a címtár és egyebek most egyetlen, összehangoltan működő szoftverrendszerben hozzáférhetők, amelyet szabályos, negyedéves időközökben frissít a Sun. Mindez 100 dollárba kerül évenként és alkalmazottanként, a cég alkalmazottainak számát véve alapul.

A Java Desktop System a Sun új, kedvező árú asztali környezete, az egyesült államokbeli nemzetvédelmi hivatalban használt kategóriának megfelelő Java Card technológiát is támogatva rendkívül stabil és biztonságos alternatívát nyújt a világszerte óriási károkat okozó összes, így a közelmúltban komoly károkat okozó MSBlast nevű internetes vírusra is. A szoftver egyszerű, könnyen kezelhető kliensfelületen kínál az asztali alkalmazásoktól elvárható valamennyi szokásos funkciót.

A Linux terjedését globális együttműködések is segítik: 20 éves stratégiai partneri kapcsolatuk erősítése érdekében a Sun Microsystems és az Oracle nemrégiben kiterjesztette megállapodását az informatikai rendszerek költségeinek csökkentésére, alacsony költségű informatikai struktúrák létrehozására. Ennek köszönhetően az Oracle a Sun új, alacsony árkategóriájú Solaris és Linux szervereivel együtt biztonságos, megbízható és méretezhető rendszereket nyújthat minden vállalat számára, azok méretétől függetlenül.

A Oracle és a Sun a magyarországi felhasználók számára december 31-ig egy valóban alacsony költségű megoldást kínál: a Sun Fire V60X Linux szerverből, az Oracle adatbázis-kezelőből és Oracle alkalmazásszerverből álló konfiguráció legegyszerűbb változata már egymillió forintot alig meghaladó áron érhető el, amely egy egyprocesszoros gépet jelent maximum 10 felhasználó számára. A kis- és középvállatok számára is elérhető megoldás jó hibatűrő képességű, nem fenyegetik a Windows-os vírusok, és egyaránt használható megfelelő vállalatirányítási rendszer futtatására, webszerverként, portálként vagy tűzfalként. Ezen kívül több hasonlóan kedvező konfiguráció is elérhető, egészen a kétprocesszoros gépig és korlátlan felhasználószámig. A csomagok az Oracle és a Sun közös disztribúciós partnerén, a DNS-en keresztül érhetők el.

Az Oracle Linux iránti elkötelezettsége sem új keletű, 1984-ben elsőként jelentette meg komoly vállalati szoftvereit e platformon is. Az E-business Suite vállalatirányítási rendszer elsődleges platformjául szintén a Linuxot választotta, és a jelenleg folyó termékfejlesztések mozgatórugója is ez az operációs rendszer. Az Oracle kizárólag Linuxon szállítja a Special Edition nevű kis- és középvállalati megoldáscsomagját is, és nem mellékes, hogy az év második felében bejelentett Oracle 10g számítóhálózatos megoldás is kifejezetten az alacsony költségű informatikai infrastruktúra előtérbe helyezését ösztönzi. A 10g segít akár az olcsóbb, Linuxos gépekből álló konfiguráció esetén is a hardverkapacitás maximumának elérésében.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle