Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nő a vírusok terjedési sebessége

Dotkom

Nő a vírusok terjedési sebessége

A vírusírók már spamküldéshez használt technikákat is bevetnek, állapította meg a Trend Micro.

A Trend Micro októberben mintegy 350 rosszindulatú kódot (számítógépférget, vírust, trójai és egyéb rosszindulatú kódot) ismert fel.” – jelentette be David Kopp, a TrendLabs EMEA vezetője. Ha megnézzük az októberi vírusok listáját, akkor láthatjuk, hogy a tevékenység mintegy 60 százaléka férgekhez kapcsolódik. A WORM_LOVGATE.G, WORM_MSBLAST.A, WORM_SWEN.A, WORM_SOBIG.F és WORM_KLEZ.H férgek voltak a legaktívabbak. Ez az öt példa jól demonstrálja a leggyakrabban használt technikákat.

• A WORM_LOVGATE.G továbbra is fenyegetést jelent a gyenge jelszóházirenddel rendelkező vállalati hálózatokra. Ez a rosszindulatú kód egy előre definiált jelszólistával próbál meg csatlakozni a célszámítógépekre. A rendszer megfertőzése mellett a WORM_LOVGATE.G egy szerverkomponenssel hátsó bejárót nyit a számítógépen, így veszélyezteti annak biztonságát, és ezen keresztül az egész hálózatét is.

• Amint a rosszindulatú kódok elleni küzdelem egyre bonyolultabbá válik, a hálózati rendszergazdák számára egyre inkább olyan teljes körű feladatot jelent a biztonság kezelése, amely nem osztható külön területekre. A WORM_MSBLAST.A az ilyen megközelítés fontosságát emeli ki. A WORM_MSBLAST.A az operációs rendszer egy biztonsági rését használja ki a terjedéshez. Az ilyen vírusok elleni megfelelő védelemhez szigorú tűzfalszabályok felállítására van szükség, valamint folyamatosan biztosítani kell, hogy az operációs rendszer frissítései és a vírusvédelmi szoftver házirendjei aktuálisak legyenek.

• A felhasználók, mint biztonsági rések: azt mondják, hogy a hálózat olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme. Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy maguk a felhasználók alkotják az egyik leggyengébb láncszemet. A vírusírók nagyon is tisztában vannak ezzel, ezért folyamatosan kihasználják a társas kapcsolatokat. A WORM_SWEN.A ezt a technikát használja, és rengeteg kárt okoz. Ebben az esetben a vírus félrevezeti a felhasználót, aki azt hiszi, hogy az e-mail a Microsofttól érkezett. Nemcsak a küldő e-mail címét álcázza, a teljes levél úgy néz ki, mintha a Microsofttól érkezett volna (a Microsoft arculat grafikai elemeit használja fel). Ez is mutatja, hogy a felhasználókat is figyelembe kell venni a biztonsági házirend kialakításakor – és hogy mennyire fontos a felhasználók folyamatos tájékoztatása az ilyen vírustevékenységről.

• A WORM_SOBIG.F példáján az látható, hogy a vírusírók egy lépéssel továbbviszik a tömeges levélküldés technikáját – a tömeges levélküldési képességeket továbbfejlesztve növelik a rosszindulatú kód által okozott kárt. A WORM_SOBIG.F nem különbözik sokban a többi változattól, de a tömeges levélküldő rutint optimalizálták a spamküldéshez használt technikák bevetésével. Ennek eredményeképp a terjedés felgyorsult.

• A WORM_KLEZ.H a retrovírusok (a vírusvédelmi megoldást kikapcsoló vírusok) veszélyességét emeli ki. A WORM_KLEZ.H már csaknem 18 hónapja terjed annak ellenére, hogy a vírusvédelmi cégek kiadták az ellenszert. Ez a példa is mutatja, hogy a vírusvédelmi megoldás alapfeltétel, de a magasabb szintű biztonsághoz folyamatos támogatás is szükséges.

• Az októberi TOP10 listán szereplő rosszindulatú kódok 20%-a a retrovírusokhoz kapcsolódik. A 2003. évben eddig a támadások 25%-a használta ezt a technikát.

• Egyetlen októberi vírusjelentés sem lenne teljes a WORM_MIMAIL.C megemlítése nélkül, amely saját SMTP motorja használatával gyorsan terjed az e-mail üzeneteken keresztül. Valójában ennek a kódnak a terjedése annyira gyors volt, hogy a Trend Micro globális közepes szintű riadót hirdetett október 31-én, pénteken. Itt ismét megfigyelhetjük a társas kapcsolatok kihasználását, mivel a féreg írói a szexszel kapcsolatos tárggyal küldik a levelet, mely „magánjellegű fotókat” ígérve veszi rá a felhasználókat a csatolt file megnyitására.

• Zárszóként a Trend Micro azt tanácsolja a számítógép-felhasználóknak, hogy maradjanak éberek. Amint közeleg az év vége, érdemes lesz vigyázni az „üdvözlőlapokkal”.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés