Connect with us

Hirdetés

technokrata

Microsoft: ˝vérdíj˝ a vírusírókra

Dotkom

Microsoft: ˝vérdíj˝ a vírusírókra

Redmond közel 60 millió forintos ˝vérdíjat˝ tűzött ki a víruskészítők fejére.

Átszámítva majdnem 60 millió forintot, azaz 250 ezer dollár jutalmat ígér a Microsoft annak, aki információkkal segíti a céget annak érdekében, hogy a Blaster és a Sobig férgek alkotóinak nyomára akadjanak. Ez a két károkozó ugyanis komoly gondokat okozott a Windows-okat használók (és így közvetve a Microsoft) számára augusztusban és szeptemberben. Az operációs rendszerekben meglevő biztonsági hiányosságok kihasználásával igencsak szaporára ˝sikerült˝ férgek egyes módosított változatainak készítőire ugyan már sikerült rábukkanni, de az eredeti alkotó(k) továbbra is rejtve maradtak a világ előtt. Napvilágra kerültek már olyan híresztelések is, miszerint a – világon több mint 1,2 milliónyi számítógép megfertőzését elérő – Blaster nem is a ˝Nyugat˝ terméke, hanem Kínából származik.

A külön-külön 250 ezer dolláros ˝fejpénzt˝ mind a hatóságok, mind a biztonságtechnikával foglalkozó cégek megerősítették. Ennek kihirdetésére egyébként egy, az FBI-jal közösen tartott konferencia során került sor – ezzel pedig a Microsoft először kínált fel pénzt azért, hogy cyberbűnözők nyomára bukkanhasson. ˝Ez egy új megközelítés [a szoftveriparban]. Nem tudok arról, hogy ezelőtt bárki is alkalmazta volna ezt a lehetőséget.˝ – fejtette ki véleményét Chris Wysopal, az IT-biztonsággal foglalkozó @stake cég egyik kutatója.

A bejelentés megosztotta az IT-biztonsággal foglalkozókat

˝Szerintem nem rossz a fenti megközelítés, ami egy, a vadonban zajló aktivitásra adott válasznak értelmezhető. Az emberek kifejezhetik a Microsofttal szembeni rosszallásukat, de ez egy törvényes módszer arra, hogy még többeket vonjanak bele a logok elemzésébe.˝ – fejtette ki véleményét Peter Lindstrom, a Spire Security hálózatvédelmi cég kutatási igazgatója.

˝A Microsoft bejelentése nem oldja meg a valós problémákat, nevezetesen azt, hogy az emberek képesek olyan férgeket írni, mint a Blaster.˝ – közölte egy, a nevét titokban tartani kívánó szakértő, aki azok véleményét tolmácsolta a nyilvánosság felé, akik szerint az ilyen bejelentések csak elvonják a figyelmet a jövő vírusainak fenyegetését csökkeni célzó erőfeszítésekről.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés