Connect with us

technokrata

Microsoft: ˝vérdíj˝ a vírusírókra

Dotkom

Microsoft: ˝vérdíj˝ a vírusírókra

Redmond közel 60 millió forintos ˝vérdíjat˝ tűzött ki a víruskészítők fejére.

Átszámítva majdnem 60 millió forintot, azaz 250 ezer dollár jutalmat ígér a Microsoft annak, aki információkkal segíti a céget annak érdekében, hogy a Blaster és a Sobig férgek alkotóinak nyomára akadjanak. Ez a két károkozó ugyanis komoly gondokat okozott a Windows-okat használók (és így közvetve a Microsoft) számára augusztusban és szeptemberben. Az operációs rendszerekben meglevő biztonsági hiányosságok kihasználásával igencsak szaporára ˝sikerült˝ férgek egyes módosított változatainak készítőire ugyan már sikerült rábukkanni, de az eredeti alkotó(k) továbbra is rejtve maradtak a világ előtt. Napvilágra kerültek már olyan híresztelések is, miszerint a – világon több mint 1,2 milliónyi számítógép megfertőzését elérő – Blaster nem is a ˝Nyugat˝ terméke, hanem Kínából származik.

A külön-külön 250 ezer dolláros ˝fejpénzt˝ mind a hatóságok, mind a biztonságtechnikával foglalkozó cégek megerősítették. Ennek kihirdetésére egyébként egy, az FBI-jal közösen tartott konferencia során került sor – ezzel pedig a Microsoft először kínált fel pénzt azért, hogy cyberbűnözők nyomára bukkanhasson. ˝Ez egy új megközelítés [a szoftveriparban]. Nem tudok arról, hogy ezelőtt bárki is alkalmazta volna ezt a lehetőséget.˝ – fejtette ki véleményét Chris Wysopal, az IT-biztonsággal foglalkozó @stake cég egyik kutatója.

A bejelentés megosztotta az IT-biztonsággal foglalkozókat

˝Szerintem nem rossz a fenti megközelítés, ami egy, a vadonban zajló aktivitásra adott válasznak értelmezhető. Az emberek kifejezhetik a Microsofttal szembeni rosszallásukat, de ez egy törvényes módszer arra, hogy még többeket vonjanak bele a logok elemzésébe.˝ – fejtette ki véleményét Peter Lindstrom, a Spire Security hálózatvédelmi cég kutatási igazgatója.

˝A Microsoft bejelentése nem oldja meg a valós problémákat, nevezetesen azt, hogy az emberek képesek olyan férgeket írni, mint a Blaster.˝ – közölte egy, a nevét titokban tartani kívánó szakértő, aki azok véleményét tolmácsolta a nyilvánosság felé, akik szerint az ilyen bejelentések csak elvonják a figyelmet a jövő vírusainak fenyegetését csökkeni célzó erőfeszítésekről.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp