Connect with us

technokrata

Lecsaptak a milliárdos károkat okozó brazil hackerekre

Dotkom

Lecsaptak a milliárdos károkat okozó brazil hackerekre

Egy összehangolt akció keretében másfél tucat hackert tartóztatott le a dél-amerikai rendőrség abban az országban, mely az utóbbi időben egyre hírhedtebbé vált cyberbűnözőiről.

Múlt héten írtunk arról, hogy a dél-amerikai országban mennyire elharapózott a cyberbűnözés. Jelentések szerint mind gyakrabban indul Brazíliából internetes támadás a világ többi szegletébe, de az országon belüli aktivitás is erős. A magas rátához az ország lakosságának alacsony életszínvonalán és a gazdasági válságon kívül az is hozzájárul, hogy a leginkább célbavett intézmények, a bankok és pénzintézetek nem fordítanak kellő figyelmet a biztonság kérdésére. Ráadásul az Amazonas hazájában ténykedő ˝online betörők˝ sokkal társaságkedvelőbbek, mint máshol a világon, s ezért jobb az információcsere az egyes hackerek, -csoportok között (ami nagyban növeli a hatékonyságot).

A brazil rendőrség szerdán lecsapott egy nagyobb bandára. A Trójai Faló névre keresztelt akció keretében 205 hatósági embert mozgósítottak, hogy nyakon csípjenek egy olyan csoportosulást, mely a tavalyi évben 10 millió dollárnál (kétmilliárd forintnál) is nagyobb kárt okoztak különböző online betörésekkel. Ennek során többnyire bankok számítógépein tárolt adatbázisokba jutottak be, s az ország szövetségi rendőrsége szerint innen ˝gyűjtötték össze˝ a fent említett közel 10 millió dollárt.

Brazília négy északi tartományára terjedt ki az akció, melynek során 18 gyanúsítottat vett őrizetbe a hatóság. 33 házkutatási paranccsal a zsebükben kutattak végig épületeket a rendőrség emberei, melynek során számos bizonyítékot is sikerült begyűjteniük. A várható bírósági tárgyalás idejéről illetve a kiszabható büntetési tételekről egyelőre nem érkezett információ.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle