Connect with us

technokrata

Az Office Rendszer/2003 lényege – interjú Bátorfi Zsolttal, a Microsoft rendszermérnökével

Dotkom

Az Office Rendszer/2003 lényege – interjú Bátorfi Zsolttal, a Microsoft rendszermérnökével

Az Office Rendszer/2003 legfontosabb újdonságaiba, a SharePoint és az XML technológiák mibenlétébe Bátorfi Zsolt, a Microsoft Magyarország rendszermérnöke vezetett be bennünket.

TERMINAL.hu – Mit tart az Office Rendszer/2003 legnagyobb újdonságának a korábbi verziókhoz képest?

BÁTORFI Zsolt – Alapvetően a csoportmunka szolgáltatások, vagyis a SharePoint technológiák megjelenését, ami a legfontosabb továbbfejlesztési terület. Ezen kívül az Office alkalmazások kinyitását az XML technológiák irányába.

TERMINAL.hu – Ez hogyan nyilvánul meg a termékben?

BÁTORFI Zsolt – A SharePoint szerveroldali szolgáltatások általános csoportmunka infrastruktúrát adnak az Office klienseknek. Továbbá most már minden Office dokumentum XML formátumban is elérhető, így azok tartalmát az üzleti folyamatokban, más alkalmazások számára értelmezhetővé lehet tenni – ezzel az Office már nem csak egy zárt irodai csomag, aminek eszközei zárt formátumban produkálnak adatokat, hanem ezek az adatok elérhetők más folyamatok számára, és összekapcsolhatók azok adataival is.

TERMINAL.hu – Milyen szolgáltatásokat nyújt a SharePoint?

BÁTORFI Zsolt – Azt, hogy mindez rendszerbe szerveződik, portál-technológiával. Ezt szeretném hangsúlyozni, mert a portálról jelenleg teljesen más elképzelése van a világnak: a portál a köztudatban arról szól, hogy sok dolgot összehoznak egy webes felületen. De a SharePoint portál ennél sokkal gazdagabb, mert a csoportmunka szolgáltatásokat is kezeli, mint munkaterületek és felhasználók stb., sőt kereshetővé és rendszerezetté, így az informatika számára menedzseltté teszi őket. Segítségével el lehet kerülni a káoszt, ami most tipikusan a vállalati file-szervereken és az intraneten kialakul, hogy ha valaki akar magának egy munkaterületet, akkor – ha van hozzá joga – bárhol létrehozhatja, és az adminisztrátorok egy idő után nem tudják nyomon követni, hogy mi hol tárolódik.

TERMINAL.hu – Milyen adminisztrátori háttér szükséges a SharePoint szolgáltatások használatához?

BÁTORFI Zsolt – A portál egyben központi felügyeleti eszköz is, amelynek segítségével meg lehet mondani, hogy ki, mikor, hol, milyen portált vagy munkaterületet hozott létre. A létrehozáskor egy tárhelyre bekerülve, minden automatikusan kereshetővé válik bennük. Az adminisztrátornak semmit nem kell velük foglalkozni, ő csak jogokat ad, majd utána automatikusan aktiválódnak a rendszernek a szolgáltatásai.

TERMINAL.hu – Milyen újdonságot hoz az új Office a mobil felhasználóknak?

BÁTORFI Zsolt – A kommunikáció, amit az Exchange szerver és az Outlook kliens végez, nagyot lépett előre mobilitás szempontjából is. Az új Exchange Server az Office márka részeként alapból más klienseket is ki tud szolgálni, például PocketPC vagy SmartPhone, de más mobilkliensek is csatlakoztathatók hozzá. A személyes információk, amik eddig be voltak zárva a PC-be, most a Weben és GPRS-en keresztül is elérhetők.

TERMINAL.hu – Mi a különbség az Office Rendszer és az Office 2003 között?

BÁTORFI Zsolt – A 2003 – ahogy eddig is – a kliensek verzióját jelzi. A Rendszerben azonban már nem csak a klienscsaládról van szó, hanem a hozzá kapcsolódó összes szerveroldali szolgáltatásról és egyéb kiegészítő technológiáról, mint például az Exchange Server, Project Server, SharePoint Portal Server, Windows SharePoint Services, Rights Management Services stb.

TERMINAL.hu – Mikor várhatók a magyar változatok?

BÁTORFI Zsolt – Remélhetőleg még ebben az évben.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle