Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Siemens további öt évig támogatja a BME-t

Dotkom

A Siemens további öt évig támogatja a BME-t

A Siemens a következő öt évben is számos tudományos és kulturális programot támogat az egyetemen évi 10 millió forintot meghaladó mértékben. A Siemens-díjban általában 12-15 diplomázó, PhD hallgató, oktató és kutató részesül évente. Eredményeik gyakran átkerülnek a német cég termékfejlesztési projektjeibe.

A Tudomány Napja eseménysorozatának részeként a Siemens magyarországi csoportja bejelentette, hogy további öt évig, 2008. végéig vállal kötelezettséget a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint karainak támogatására. Erről, valamint a 2004. évi együttműködés részleteiről Budapesten megállapodást írt alá a Siemens magyarországi csoportja nevében Hetényi Péter, a Siemens Nemzeti Vállalat igazgatóságának elnöke és Csomay Zoltán, az igazgatóság tagja, valamint Dr. Detrekői Ákos, a BME rektora és Dr. Arató Péter, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja. Az ünnepélyes aláíráson részt vett Dr. Ziegle András az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára.

“A Műegyetem a gazdaság, a cégek támogatása nélkül nem létezhetne.” – jelentette ki köszöntő beszédében Detrekői Ákos rektor, melyben az egyetem és a német konszern 100 éve tartó együttműködését méltatta.

Hetényi Péter az öt éves támogatási ciklusokról szólva a filozófiát fizikával elegyítve azt mondta: „Az idő múlása sokszor nem is folyamatos, hanem kvantumokban mérhető.” Majd hozzátette: “A magyar társadalom fejlődéséből az egyetemek és a gazdaság is profitál.”

A magyarországi Siemens 1999 óta több mint 200 millió forinttal járult hozzá az egyetem kutatási-oktatási feltételeinek javításához. A 2004. évre tervezett támogatási összeg tízmilliós nagyságrendű. A Siemens a további években is lehetőségei szerint segíti a fiatal mérnöknemzedékek magas színvonalú képzését.

A megállapodások aláírását követően Dr. Arató Péter, az egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja, a Siemens Díjbizottság elnöke átadta az idei Siemens-díjakat. 500 ezer forintos kutatói díjban részesült Dr. Kiss Gábor, az Atomfizika Tanszék adjunktusa a Siemens AG központi kutató részlegével, a Corporate Technology-val együttműködésben végzett kutatómunkájáért, amellyel hozzájárult Siemens gázszenzor-készülékek kifejlesztéséhez és gyártásba viteléhez. Öten kaptak PhD tanulmányaik támogatására 300-300 ezer forintos, egy évre szóló Siemens-ösztöndíjat, négyen pedig kiemelkedő színvonalú diplomamunkájukért vehettek át 100 ezer forintos Siemens-díjat. A 2003. évi Siemens Professzori Ösztöndíjban Dr. Vajtha László, az Irányítástechnikai és Informatikai Tanszék adjunktusa részesült.

Az együttműködésben Siemens részről közvetlenül résztvevő Siemens Nemzeti Vállalat, a Siemens PSE Kft. és a Siemens Erőműtechnika Kft. hagyományosan a Műegyetem villamosmérnöki és informatikai-, gépészmérnöki-, valamint közlekedésmérnöki karát támogatják. A Siemens korszerű műszaki eszközöket ad át a tanszékeken folyó elméleti és gyakorlati képzés, valamint a kutatás feltételeinek javítására. Ezen kívül kutatás-fejlesztési projektekre vonatkozó szakmai együttműködésbe is bevonja az egyetemi szakembereket. Így vettek részt oktatók és hallgatók például IP-konvergens hálózatok vizsgálatában, vagy az európai ELISA kutatási programban. Mindezek mellett a vállalatcsoport szakképzési hozzájárulásokkal, valamint Siemens-díj és -ösztöndíj pályázatok kiírásával ösztönzi és jutalmazza a kiemelkedő oktatási, tanulmányi és kutatási teljesítményeket.

A Siemens-díjban általában 12-15 diplomázó, PhD hallgató, oktató és kutató részesül évente. Figyelemre méltó, hogy a kutatói kategóriában több ízben díjaztak a Siemens vállalat által később hasznosított eredményeket. Ilyen volt a már említetten kívül a BME-n fejlesztett ipari spektrométer is, amely bekerült a Siemens AG Automatizálás- és Hajtástechnikai Ágazatának termékválasztékába.

Az idei nyertesek névsora:

  • Dr. Kiss Gábor
  • Dr. Vajta László
  • Mann Zoltán
  • Márkus János
  • Orbán András
  • Tóth Gergely
  • Barta Zoltán
  • Böhm Tamás
  • Kovács Balázs
  • Molnár Károly

A Siemens vállalatcsoport felismerte a tudomány, mint szellemi tőke és a műszaki ismeretek felbecsülhetetlen értékét, ezért évek óta a műszaki felsőoktatás, továbbá múzeumok és tudományos egyesületek támogatásával járul hozzá ennek megőrzéséhez és gyarapításához. A vállalatcsoport nemcsak a mérnök- és informatikus utánpótlás fő forrásának, hanem a hazai műszaki kutatás kiemelkedő műhelyének is tekinti a Műegyetemet.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés