Connect with us

technokrata

A Siemens további öt évig támogatja a BME-t

Dotkom

A Siemens további öt évig támogatja a BME-t

A Siemens a következő öt évben is számos tudományos és kulturális programot támogat az egyetemen évi 10 millió forintot meghaladó mértékben. A Siemens-díjban általában 12-15 diplomázó, PhD hallgató, oktató és kutató részesül évente. Eredményeik gyakran átkerülnek a német cég termékfejlesztési projektjeibe.

A Tudomány Napja eseménysorozatának részeként a Siemens magyarországi csoportja bejelentette, hogy további öt évig, 2008. végéig vállal kötelezettséget a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint karainak támogatására. Erről, valamint a 2004. évi együttműködés részleteiről Budapesten megállapodást írt alá a Siemens magyarországi csoportja nevében Hetényi Péter, a Siemens Nemzeti Vállalat igazgatóságának elnöke és Csomay Zoltán, az igazgatóság tagja, valamint Dr. Detrekői Ákos, a BME rektora és Dr. Arató Péter, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja. Az ünnepélyes aláíráson részt vett Dr. Ziegle András az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára.

“A Műegyetem a gazdaság, a cégek támogatása nélkül nem létezhetne.” – jelentette ki köszöntő beszédében Detrekői Ákos rektor, melyben az egyetem és a német konszern 100 éve tartó együttműködését méltatta.

Hetényi Péter az öt éves támogatási ciklusokról szólva a filozófiát fizikával elegyítve azt mondta: „Az idő múlása sokszor nem is folyamatos, hanem kvantumokban mérhető.” Majd hozzátette: “A magyar társadalom fejlődéséből az egyetemek és a gazdaság is profitál.”

A magyarországi Siemens 1999 óta több mint 200 millió forinttal járult hozzá az egyetem kutatási-oktatási feltételeinek javításához. A 2004. évre tervezett támogatási összeg tízmilliós nagyságrendű. A Siemens a további években is lehetőségei szerint segíti a fiatal mérnöknemzedékek magas színvonalú képzését.

A megállapodások aláírását követően Dr. Arató Péter, az egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja, a Siemens Díjbizottság elnöke átadta az idei Siemens-díjakat. 500 ezer forintos kutatói díjban részesült Dr. Kiss Gábor, az Atomfizika Tanszék adjunktusa a Siemens AG központi kutató részlegével, a Corporate Technology-val együttműködésben végzett kutatómunkájáért, amellyel hozzájárult Siemens gázszenzor-készülékek kifejlesztéséhez és gyártásba viteléhez. Öten kaptak PhD tanulmányaik támogatására 300-300 ezer forintos, egy évre szóló Siemens-ösztöndíjat, négyen pedig kiemelkedő színvonalú diplomamunkájukért vehettek át 100 ezer forintos Siemens-díjat. A 2003. évi Siemens Professzori Ösztöndíjban Dr. Vajtha László, az Irányítástechnikai és Informatikai Tanszék adjunktusa részesült.

Az együttműködésben Siemens részről közvetlenül résztvevő Siemens Nemzeti Vállalat, a Siemens PSE Kft. és a Siemens Erőműtechnika Kft. hagyományosan a Műegyetem villamosmérnöki és informatikai-, gépészmérnöki-, valamint közlekedésmérnöki karát támogatják. A Siemens korszerű műszaki eszközöket ad át a tanszékeken folyó elméleti és gyakorlati képzés, valamint a kutatás feltételeinek javítására. Ezen kívül kutatás-fejlesztési projektekre vonatkozó szakmai együttműködésbe is bevonja az egyetemi szakembereket. Így vettek részt oktatók és hallgatók például IP-konvergens hálózatok vizsgálatában, vagy az európai ELISA kutatási programban. Mindezek mellett a vállalatcsoport szakképzési hozzájárulásokkal, valamint Siemens-díj és -ösztöndíj pályázatok kiírásával ösztönzi és jutalmazza a kiemelkedő oktatási, tanulmányi és kutatási teljesítményeket.

A Siemens-díjban általában 12-15 diplomázó, PhD hallgató, oktató és kutató részesül évente. Figyelemre méltó, hogy a kutatói kategóriában több ízben díjaztak a Siemens vállalat által később hasznosított eredményeket. Ilyen volt a már említetten kívül a BME-n fejlesztett ipari spektrométer is, amely bekerült a Siemens AG Automatizálás- és Hajtástechnikai Ágazatának termékválasztékába.

Az idei nyertesek névsora:

  • Dr. Kiss Gábor
  • Dr. Vajta László
  • Mann Zoltán
  • Márkus János
  • Orbán András
  • Tóth Gergely
  • Barta Zoltán
  • Böhm Tamás
  • Kovács Balázs
  • Molnár Károly

A Siemens vállalatcsoport felismerte a tudomány, mint szellemi tőke és a műszaki ismeretek felbecsülhetetlen értékét, ezért évek óta a műszaki felsőoktatás, továbbá múzeumok és tudományos egyesületek támogatásával járul hozzá ennek megőrzéséhez és gyarapításához. A vállalatcsoport nemcsak a mérnök- és informatikus utánpótlás fő forrásának, hanem a hazai műszaki kutatás kiemelkedő műhelyének is tekinti a Műegyetemet.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle