Connect with us

A HP az UNESCO-val partnerkapcsolatba lépve grid-hozzáférést nyújt kelet-európai egyetemeknek

Dotkom

A HP az UNESCO-val partnerkapcsolatba lépve grid-hozzáférést nyújt kelet-európai egyetemeknek

A közös projekt Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, Szerbiában és Montenegróban támogatja a tudományos kutatásokat.

Bejelentett közös kezdeményezésük keretében a HP és az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) grid-hozzáféréssel támogatják Dél-Kelet-Európa négy egyetemének tudományos kutatásait.

A HP egyetemi kapcsolatépítést, valamint oktatási és társadalmi szerepvállalást ösztönző programja keretében két év alatt megvalósuló kezdeményezés elérhetővé teszi az érintett felsőoktatási intézmények számára a grides számítástechnika valamennyi előnyét.

A program tartalma:

  • Itanium-alapú HP Integrity szerverek és egyéb grid-támogató megoldások adományozása és telepítése;

  • Folyamatos technikai támogatás és projektfejlesztés a HP szakembereinek bevonásával;
  • Tanfolyamok, szemináriumok;
  • Helyszíni részvétel a program megvalósításában;

Az oktatók és a hallgatók a nemzetközi tudományos életbe bekapcsolódva a világ más egyetemeivel közös kutatási projektekben vehetnek részt. Így a Szarajevói Egyetem (Bosznia-Hercegovina), a Spliti Egyetem (Horvátország), valamint a Belgrádi és a Podgoricai Egyetem (Szerbia és Monetnegró) is pályázhat majd különféle közpénzekből és magánforrásokból finanszírozott projektekben való részvételre. A program emellett csökkenteni kívánja a régióból elvándorló kutatók számát, és helyben is meg szeretné teremteni a tudományos munka folytatásához szükséges feltételeket.

Az UNESCO főigazgatója, Koïchiro Matsuura nemrég a HP-UNESCO együttműködés példáját felhozva hívta fel a figyelmet az új partnerkapcsolatok fontosságára. Az UNESCO kiemelt célkitűzésként próbálja bevonni a magántőkét és a nagyvállalatokat a béke és a fejlődés szolgálatába.

A közös UNESCO-HP projekt – amelynek címe „Megoldások kísérleti bevezetése az agyelszívás csökkentésére Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szerbia és Montenegro területén” – a közelmúlt háborús konfliktusaiban érintett dél-kelet-európai országok újjáépítési folyamatait hivatott támogatni.

Az UNESCO jelentései szerint különösen Bosznia-Hercegovinát érintette hátrányosan a fiatal értelmiségiek tömeges kivándorlása, amelynek aggasztó mértéke a háború és az 1996-os békeszerződés aláírása után sem enyhült. Az országban komoly gondokat okoz a megfelelő humántőke hiánya, és Szerbiában, Montenegróban illetve Horvátországban is hasonló a helyzet.

A HP és a grid
A grides számítástechnika hardver- és szoftverinfrastruktúrája a különböző források felső kategóriás számítógépes hálózatait, adatbázisait és tudományos eszközeit fürtbe integrálva olyan virtuális „szuperszámítógépet” hoz létre, amelyen a felhasználók együttműködve végezhetik munkájukat. A grid-koncepciót hivatalosan a kilencvenes évek közepén dolgozták ki. Eszerint a grid lényege az osztott számítástechnikai működési szemlélet, amely képes összehangolni a különböző decentralizált erőforrásokat, és nyílt, általános rendeltetésű protokollok és interfészek segítségével magas szolgáltatási szint elérését teszi lehetővé.

A grid szinte minden IT-erőforrást (számítógépeket, feldolgozási teljesítményt, adatokat, webszolgáltatásokat, tárolóhelyet, szoftveralkalmazásokat, adatfile-okat, eszközöket) képes „grid-szolgáltatás” formájában nyújtani.

A HP oktatási és társadalmi szerepvállalása
A HP sokrétű kapcsolatot tart fenn a felsőoktatással és a világ vezető tudományos intézményeivel. A kutatásokban való részvételtől kezdve a gyakornoki lehetőségeken keresztül az ügyfélkapcsolatok ápolásáig és az oktatási politika formálásáig a HP számos területen szoros kapcsolatban áll felsőoktatási partnereivel, és igyekszik összehangolni technológiai és üzleti irányvonalát az oktatásban megfigyelhető trendekkel.

Társadalmi szerepvállalási stratégiája értelmében a HP az informatika nyújtotta lehetőségeket kreatív, hatékony partnerkapcsolatokkal ötvözve próbálja gazdasági és szociális értékekhez juttatni a világ elmaradott közösségeit. A HP az üzleti és a magánszektor közötti partnerkapcsolatok keretében támogatja a rászorulókat és munkálkodik a „digitális szakadék” megszüntetésén.

A HP célja az „elektronikus esélyegyenlőség” (e-inclusion) megteremtése, az emberiség technikai szempontból előnyös és hátrányos helyzetű csoportjai között húzódó szakadék megszüntetése. A HP által elképzelt jövőben a világon mindenki számára elérhetőek lesznek a XXI. század kínálta szociális és gazdasági lehetőségek, valamint a tanulásra, a munkavégzésre és a boldogulásra esélyt nyújtó modern technika.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

montblanc_star_legacy_pic_01
Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő