Connect with us

technokrata

Újabb szélessávú infrastruktúra-pályázatot írt ki az IHM

Dotkom

Újabb szélessávú infrastruktúra-pályázatot írt ki az IHM

Innovatív fejlesztések és szolgáltatói modellek pályázhatnak.

A szélessávú Internet-elérés magyarországi terjedésének további előmozdítása, valamint az innovatív technológiák és alkalmazások használatának elősegítése érdekében az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) újabb, 400 millió forint keretösszegű pályázatot hirdetett a szélessávú Internet-szolgáltatás területén. Az új megoldások mielőbbi magyarországi elterjedése mellett a pályázat – a technológiai verseny intenzitásának erősödével – az árakra és a szolgáltatások minőségére egyaránt jótékony hatást gyakorolhat.

Az IHM honlapján és a napilapokban ma közzétett „A szélessávú Internet-elérés terjedését elősegítő innovatív, technológia-intenzív infrastruktúra-fejlesztések és szolgáltatói modellek támogatása” című pályázaton a korábban bevezetett fejlesztési adókedvezményt igénybe venni nem tudó, belföldi székhelyű, távközlési szolgáltatási engedéllyel rendelkező vagy bejelentett távközlési szolgáltatást működtető szervezetek indulhatnak (pl. vezetékes, kábeltelevíziós és mikrohullámú szolgáltatók, illetve Internet-szolgáltatók).

A pályázatok bírálata pontozásos módszerrel történik, figyelembe véve a projekt szakmai tartalmát, a költségvetés megalapozottságát és a pályázó felkészültségét is. A bírálati kritériumok között hangsúlyosan jelenik meg a projekt megvalósítása során alkalmazott technológiai megoldás, valamint a szolgáltatói modell alkalmazásának távlatos és kiterjesztett alkalmazási lehetősége az információs társadalom fejlődésének elősegítése szempontjából. A pályázat keretében a támogatott fejlesztésnek a támogatási szerződés megkötését követő 18 hónapon belül kell megvalósulnia.

Az IHM 2003 augusztusában meghirdetett, 600 millió forintos keretösszegű, a „Szélessávú Internet-infrastruktúra kiépítésének és a szolgáltatás beindításának támogatása Magyarország üzletileg kevésbé vonzó településein” című pályázatával azokat a fejlesztéseket támogatta, amelyek az ország kevésbé ellátott, üzletileg kevésbé vonzó településein valósulnak meg. A keretösszeget több mint kétszeresen meghaladó értékű projekttel induló 42 pályázó között a nagy távközlési cégek éppúgy képviseltették magukat, mint a WIFI technológiát használó kisebb vállalkozások vagy a helyi kábeltelevíziók. A pályázatok kiértékelése jelenleg zajlik, a végeredményt az IHM várhatóan december első felében teszi közzé.

A legfrissebb statisztikai adatok és felmérések szerint örvendetes növekedés tapasztalható a magyar internetezők számában, és különösen biztató, hogy átlagon felüli, sőt, az EU-tagországokban tapasztalt szintet is meghaladó mértékben növekedett a szélessávú hozzáférések terjedése: az összes előfizetésen belül a szélessávot használók aránya hazánkban már meghaladja a 19 százalékos nyugat-európai átlagot. A minisztérium célja, hogy a szélessávú Internet-elérés tekintetében Magyarország lehetőség szerint tovább javítsa jelenlegi kedvező pozícióját. Ennek érdekében a Parlament elé terjesztett elektronikus hírközlési törvény előírja a szélessávú nagykereskedelmi ajánlatok átláthatóságát és diszkrimináció-mentességét, tovább növelve a piaci versenyt azokon a területeken, ahol már elérhető valamely szélessávú szolgáltatás.

A korábban bevezetett fejlesztési adókedvezmény, illetve az előző és a most kiírt, együttvéve 1 milliárd forint összegű pályázatok az alapinfrastruktúra kiépülését hivatottak elősegíteni. Erre a célra a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) Gazdasági Versenyképesség Operatív Programja (GVOP) az EU Strukturális Alapjaiból szintén biztosít forrásokat, elsősorban a gazdaságilag hátrányos térségek szélessávú infrastruktúrával való ellátásának ösztönzésére. A minisztérium által indított Közháló projekt a közintézmények szélessávú infrastruktúra-ellátását hivatott biztosítani (a tervek szerint a 2005. harmadik negyedévéig tartó első fázis során összesen 7.300 végpont valósul meg). Az IHM által kezdeményezett NDA és NAVA projektek, valamint tartalomfejlesztési pályázatok pedig a szélessávú infrastruktúrán élvezhető és használható tartalmak létrehozását hivatottak elősegíteni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp