Connect with us

Hirdetés

technokrata

A pénzintézetek milliókat veszítenek a gyenge kockázatkezelés miatt

Dotkom

A pénzintézetek milliókat veszítenek a gyenge kockázatkezelés miatt

Még azok a vállalatok is, amelyek rendelkeznek megfelelő kockázatkezelési programokkal, nehezen áldoznak pénzt a keretek megteremtésére, azaz az optimális működéshez szükséges személyi és szoftver-feltételek biztosítására.

Egy világviszonylatban 300 pénzintézet 400 kockázatkezelője körében végzett vizsgálat azt mutatja, hogy a nem megfelelő működési kockázatkezelés következtében évente dollármilliókban mérhető veszteség éri a pénzintézeteket. Bár a működési kockázatkezelés feljebb került a feladatok prioritási listáján, a pénzintézetek egyötödének még mindig nincs kidolgozott működési kockázatkezelési terve – annak ellenére, hogy 90%-uk évente több mint 10 millió USD-t veszít a gyenge működési kockázatkezelés miatt.

A felmérést a Risk Waters Group és a SAS közösen készítette.

Még azok a vállalatok is, amelyek rendelkeznek megfelelő kockázatkezelési programokkal, nehezen áldoznak pénzt a keretek megteremtésére, azaz az optimális működéshez szükséges személyi és szoftver-feltételek biztosítására. Meglepő módon annak ellenére, hogy az iparág éves veszteségei dollár-százmilliókra rúgnak, a vizsgált kockázatkezelőknek csupán 33%-a költ várhatóan mintegy 1 millió USD-t a működési kockázatkezelés javítására ebben az évben.

„Annak ellenére, hogy a vállalati „compliance” hangsúlyos feladat és sok pénzügyi szervezet néz szembe bírósági eljárással gyenge kockázatkezelése következtében, sok vállalat nincs is tisztában azzal, hogy mit kezdjen ezzel a fenyegető veszéllyel.” – nyilatkozta Payman Mestchian, a SAS UK kockázatkezelési vezetője. „Miközben új jogszabályok, mint a Sarbanes-Oxley és a Basel II feljebb sorolta a kockázatkezelést a prioritási listán, a ráfordítás – mind rendszerek, mind eljárások és létszám tekintetében – még mindig csak töredéke a szükségesnek.”

A vizsgálat arra is fényt derített, hogy sok vállalat késik a legnagyobb kockázatot jelentő területek azonosításával. Az informatikai rendszerek hibáját a válaszadók 47%-a jelölte meg főokként, míg kevesebb, mint egy harmaduk aggódik amiatt, hogy vállalata meg tudja-e tartani kulcsfontosságú alkalmazottait. Nőtt azonban annak felismerése, hogy a potenciális veszteségek a működési kockázatkezelés hiányosságainak tudhatók be. A vizsgáltak 21%-a vallotta, hogy vállalata 10.000 és 100.000 USD közötti veszteséget szenved legalább naponta egyszer. 35%-uk úgy véli, hogy a veszteségek akár az évi 120 millió USD-t is elérhetik.

„Itt nem csak a probléma azonosításáról van szó” – folytatja Mestchian – „hanem inkább arról, hogy mit tegyünk ellene. A vállalatok azzal küzdenek, hogy azonosítsák a veszélyes területeket. Egy pénzügyi igazgató vagy a kiemelt ügyfelekért felelős igazgató elvesztése és az azzal járó negatív kommunikáció sokkal nagyobb kárt okozhat egy bank részvényeinek értékében és az ügyfeleknek a társaságba vetett bizalmában, mint egy rendszerhiba.”

„Olyan szakképzet csapat nélkül, amely képes meghatározni a fő kockázati területeket és kialakítani a megfelelő rendszereket és jelentési struktúrákat, gyakorlatilag minden ráfordítás felesleges. A vállalatoknak inkább arra kell összpontosítaniuk, hogy pontosan mit kellene tenni a probléma megoldása érdekében, ahelyett, hogy átgondolatlanul komoly összegeket költenek el a problémára azt remélve, hogy az majd elmúlik” – teszi hozzá Mestchian.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés