Connect with us

technokrata

Kiadatás várhat a spammerekre

Dotkom

Kiadatás várhat a spammerekre

Nagy-Britannia újabb jogi szabályozással igyekszik gátat állítani a kéretlen e-mailek özönének: a külföldről érkező spamek küldőinek kiadatását kérné, s a vétkeseket a szigetországban állíttatná bíróság elé.

Brian White, Nagy-Britannia egyik képviselője szerint már rég túlléptek a spammerek azon a határon, hogy ˝csak˝ idegesítőnek lehessen nevezni őket; White szerint már fenyegetést jelentenek a kéretlen e-mailek küldői. Ennek a hozzáállásnak megfelelően a szigetország volt a második (Olaszország után) az Európai Unióban, mely a decemberben törvényerőre emelkedő határozat szerint büntetendőnek tartja a spammelést. Igaz, sokan kritikus hangnemet ütöttek meg a törvénnyel kapcsolatban, megjegyezve, hogy ez nem lesz elég a járványszerű jelenség visszaszorításához.

A spam legnagyobb része a tengerentúlról származik, s ebben különösen nagy szerep jut az USA-nak, ezért várnak sikereket a kiadatási törvény módosításától. Ráadásul ez a változatás csak az első a sorban: White megjegyezte, hogy a kiadatási kérelmek foganatosítását később kiterjeszthetik az egyéb cyberbűnözésben (online betörések, vírusírás stb.) részt vettekre is. A képviselő közölte azt is, hogy kollégáival a hónap elején az Egyesült Államokban jártak, s az FBI-nak felvetették a kiadatás kérdését – az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda pedig nem látta akadályát a brit kérés teljesítésének. Az USA-beli és a brit hatóságok között egyébként is régi már az együttműködés, amit a két éve szeptember 11-én történtek tovább erősítettek.

White úgy vélekedett, hogy a spammer(ek) kiadatását semmi sem gátolhatja meg, ha bebizonyosodik, hogy a célszemély(ek) megsértett(ék) a már tizenhárom éve megalkotott Computer Misuse (a számítógéppel elkövetett visszaélésre vonatkozó) törvényt. Eszerint a szabályozás szerint illegális tettnek minősített minden olyan cselekedet, melyet valaki azért követ el, hogy más számítógépébe behatoljon vagy abban kárt okozzon. A képviselő szerint az a spammer máris a törvény hatálya alá esik, aki olyan e-maileket küld, melyben vírusok, trójai programok vagy egyéb kártevő alkalmazások bújnak meg.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp