Connect with us

technokrata

Tízezrekbe kerül az Apple-nél a biztonság

Dotkom

Tízezrekbe kerül az Apple-nél a biztonság

Az Apple javasolja Mac OS X felhasználóinak, hogy térjenek át a legújabb operációs rendszerre, a Párducra, mert az olyan javításokat is tartalmaz, melyek a régebbi OS-ekben nem találhatók meg. Ez viszont nem tehető meg ingyen…

Az Apple kedden fordult azzal a tanáccsal a szoftvereit használó közösséghez, hogy javasolja a Mac OS X 10.3-as változatára (azaz a Párducra) való áttérést, mert az tartalmaz olyan biztonsági javításokat, melyeket a korábbi verziók nem. Ez azonban (átszámítva) több mint húszezer forintba kerül: a korábbi operációs rendszerekről 130 dollár kifizetése esetén lehet frissíteni. Ez már csak azért is ajánlott, mert az Apple nem készítette el – és jelenleg úgy tűnik, nem is fogja – a 10.2-es és ennél régebbi OS-eihez a patch-eket.

Az Apple Security Updates weblapján (legalábbis egyelőre) nem találhatók meg a szükséges frissítések a korábbi operációs rendszerekhez. ˝Nem szép dolog közölni a felhasználókkal, hogy a biztonságot keményen meg kell fizetni.˝ – vélekedett Thor Larholm, a szoftverbiztonsággal foglalkozó PivX Solutions vezető kutatója – ˝Képzeljük csak el, hogy a Windows-t használók mennyire felháborodnának, ha a Microsoft hasonlót próbálna nevezetni.˝. Larholm úgy gondolja, hogy az Apple kénytelen lesz kiadni a hiányzó javításokat, vagy magára haragítja a felhasználókat.

Az @stake IT-biztonsági cég kutatóigazgatója, David Goldsmith közölte, hogy négy olyan sebezhetőséget is talált a régebbi operációs rendszerekben, melyek az újra való áttéréssel megszűnnek, ám patch nem létezik a korábbi OS-ek számára. A szakértő szerint a régebbi operációs rendszerrel bíró Macintosh-ok most egy relatíve védtelen helyzetben vannak (aminek következtében védett állományokhoz férhetnek hozzá illetéktelenek vagy akár össze is lehet omlasztani a rendszert).

Az Apple nem kívánt kommentárt fűzni a történtekhez.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom