Connect with us

technokrata

Megkezdődött a tanév a vírusíróknál is

Dotkom

Megkezdődött a tanév a vírusíróknál is

A szeptember nyugodt hónap volt vírusok, férgek és trójai programok szempontjából.

Raimund Genes, a Trend Micro Európai részlegének elnöke szerint 2003. szeptember legfontosabb víruseseményei a következők voltak:

– A szeptemberi új vírusok közül az egyik legérdekesebb a SWEN.A, egy szeptember 18-án elindított féreg, mely Microsoft javítócsomagnak álcázta magát. Ez az e-mail féreg kiválóan álcázta magát a Microsoft arculat elemeinek felhasználásával. A féreg leállítja a fertőzött számítógépen futó vírusvédelmi és tűzfalszoftvereket. A féreg akkor indul el, ha a felhasználó lefuttatja a Microsoft javításnak álcázott programot.

– Összességében nézve szeptember viszonylag nyugodt hónap volt a vírusok szempontjából, az Egyesült Királyságban a Trend Micro egyetlen vörös vagy sárga riasztást sem adott ki. A vírusíró közösség ilyen passzivitásának egyik valószínű oka, hogy a tizenéves „scriptírogatók” – akiket gyakran felelőssé tesznek a vírusfertőzésekért – visszamentek az iskolába.

– Szeptember 26-án, pénteken az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma (US department of Justice) bejelentette, hogy letartóztatott egy fiatalt az augusztusban világszerte elterjedt MS Blast féreg ügyével kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy a tizenéves fiatalember valójában csak „átiratot” készített. A vírusvédelem világát és az üzleti közösséget aggodalommal tölti el, hogy a világszerte annyi problémát okozó eredeti féreg írója még mindig nem került kézre.

– A vírusfigyelés legújabb trendjei azt mutatják, hogy a biztonsági rések egyre nagyobb mértékű kihasználása várható. Ez az új vírusokban megfigyelhető folyamat elsősorban a Microsoftot érinti. A Microsoft mindig is fontos célpont volt, de a „megbízható számítástechnika” (trustworthy computing) kezdeményezés népszerűsítésével és a vírusvédelmi piacra történő belépésének nyári bejelentésével a Microsoft tovább növelte „közkedveltségét” a vírusírók körében, akik elszántabban szeretnének problémákat okozni a Microsoft platformon keresztül, mint eddig valaha.

A tíz legelterjedtebb vírus világszerte

Az adatok a 2003. szeptember 30. 11:00 órai állapotot tükrözik.

1. WORM SOBIG.F 1.366.564
2. WORM LOVEGATE.G 776.890
3. WORM NACHI.A 166.076
4. WORM KLEZ.H 98.023
5. WORM SWEN.A 95.520
6. TROJ DASMIN.B 73.851
7. WORM MSBLAST.A 50.994
8. WORM SOBIG.F.DAM 49.491
9. PE FUNLOVE.4099 36.582
10. TROJ MULTIBND.12 33.893

Ez az információ a Trend Micro Virus Map vírustérképről származik. A Trend Micro Virus Map a megfertőzött gépek számát mutatja a Trend Micro személyi számítógépekre készült ingyenes HouseCall on-line víruskeresője, valamint a Trend Virus Control System (TVCS) rendszergazdák számára készült központosított felügyeleti megoldása által felismert vírusok alapján. A vállalat ezt a dinamikus térképet a világméretű vírustrendek valósidejű elemzésére használja, és e térkép segítségével jósolja és előzi meg proaktív módon a vírustámadásokat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp