Connect with us

Hirdetés

technokrata

Másolásvédelem, ami a játékélményt rontja el

Dotkom

Másolásvédelem, ami a játékélményt rontja el

Talán már sokan hallottak róla (esetleg tapasztalták is) a Macrovision azon másolásvédelmi technológiáját, mely nem a másolatok készítését akadályozza meg, hanem az azok használatával való játékot teszi élvezhetetlenné. Mindez ráadásul hozzájárul az eladások felpörgetéséhez is.

Pár évvel ezelőtt volt egy sikeres játéksorozat, a neve bizonyára ismerősen cseng: Settlers. Ennek a stratégiai játéknak a második része alkalmazott egy olyan technológiát, amivel a játékélmény gyakorlatilag nullára redukálható volt – természetesen csak másolatok esetén. Nevezetesen a katonák képzése során a fegyverkovács kard helyett disznót gyártott abban az esetben, amikor másolt CD-ről futtatta valaki a játékot. Elképzelhető, hogy egy malaccal ˝felfegyverkezett˝ harcos mennyire volt hatékony a mesterséges intelligencia által kiállított sereggel szemben…

A Macrovision Fade technológiája hasonló elven működik: nem magát a védett tartalom lemásolását akadályozza meg, hanem a másolattal való játék örömét rontja el. Ezen trükk leginkább az igen sikeres utat bejárt Operation Flashpoint FPS játék révén vált ismertté. Akik másolt lemezről telepítették, majd futtatták a szoftvert, azoknál bizonyos időközönként előfordultak furcsaságok: a játékos által irányított kommandós egyszer csak mindenféle külső behatás nélkül holtan esett össze, de lehetne említeni azt is, amikor a kiürült fegyvertárat nem lehet újratölteni.

A fejlesztők szeretik

Kegyetlen egy másolásvédelem – legalábbis a warezelők szempontjából. Hiszen sokkal többet ad egy másolt korong, mint egy egyszerű demóváltozatot – a szoftver (majdnem) tökéletesen működik. A fejlesztőket is meg lehet azonban érteni: a beszámolók szerint a játékba belebonyolódott, ám a Fade technika miatt csalódott játékosok közül nagyon sokan megveszik a védett programot – sokkal többen, mint az egyéb másolásvédelmi technológiákkal ellátott szoftvereket.

A Codemasters játékfejlesztő cég egyik alkalmazottja, Bruce Everiss elégedettségét fejezte ki a Macrovision megoldásával kapcsolatban. ˝Az egészben az a legszebb, hogy a másolatok tulajdonképpen a vásárlásra való ösztönzés eszközeivé válnak. Az emberek elmennek és megveszik az eredeti változatot.˝ – nyilatkozott Everiss. Az sem mellékes, hogy mindehhez (a másolásvédelmi technológia licencelése mellett) már semmilyen egyéb beruházásra nincsen szüksége a kiadónak: a CD-k és a másolás árát a felhasználó fizeti meg.

Hogyan működik?

A Fade működési elve roppant egyszerű: a hibajavító rendszer (egyébként gyakran szükséges) működését használja ki. Az eredeti CD-n vagy DVD-n bizonyos, az olvasó számára karcolásnak tűnő részeket helyeznek el még a gyárban – holott voltaképp ez tartalmazza azt a kódsort, amit aztán beazonosít a szoftver. Már ha megtalálja – az optikai lemezek másolása során ugyanis a hibajavító rutinok eltüntetik ezeket a sérülésnek látszó részeket. Ha pedig nem a megfelelő sorrendben és helyen lelhetők fel a fent említett ˝hibák˝, akkor aktivizálódik a Fade (és tönkreteszi a játékélményt).



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés