Connect with us

Hirdetés

technokrata

SAS egyetemi program: a jövő szakemberei

Dotkom

SAS egyetemi program: a jövő szakemberei

Egyre több üzleti vállalkozás oldaláról merül fel az igény, hogy az egyes üzleti intelligencia megoldásokról elméleti tudással és gyakorlati tapasztalattal rendelkező, magasan képzett szakembereket alkalmazzon.

A vállalatok egyre inkább elvárják, hogy az egyetemet frissen végzettek birtokában legyenek a legújabb technológiai ismereteknek, s azokat a gyakorlatban is fel tudják használni. Mindez óriási kihívás elé állítja a felsőoktatási intézményeket, akik üzleti vállalkozásoktól várják a segítséget ahhoz, hogy képesek legyenek hallgatóiknak a legfejlettebb módszerekkel és eszközökkel kapcsolatos ismeretek átadását is biztosítani. A SAS 1976-os alapítása óta nyitott a fiatalabb generációk irányába, speciális ismeretek közvetítésével hozzájárul a fiatalok ismeretanyagának bővítéséhez, s a diákok elhelyezkedésének megkönnyítéséhez.

Egyre több üzleti vállalkozás oldaláról merül fel az igény, hogy az egyes üzleti intelligencia megoldásokról elméleti tudással és gyakorlati tapasztalattal rendelkező, magasan képzett szakembereket alkalmazzon. A SAS Egyetemi Programjával igyekszik lehetővé tenni, hogy az üzleti életbe kikerülő friss diplomások már rendelkezzenek ezen tudás alapjaival, amelyet a SAS több csatornán keresztül igyekszik elérhetővé tenni a felsőoktatási intézmények hallgatói számára. A SAS az elmúlt években több egyetemmel létesített partneri kapcsolatot, így a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemmel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, a Debreceni Egyetemmel és a Budapesti Műszaki és Tudományegyetemmel.

A SAS Egyetemi Programja keretében közel négy éve működteti diákklubját, a SAS Masters´ Clubot, amely az információszolgáltatás és a döntéstámogatás területe, valamint a SAS szoftverei és üzleti megoldásai iránt érdeklődő egyetemisták és főiskolások számára nyújt – az egyetemi tanulmányokat kiegészítő – tanulási lehetőséget. A SAS Masters´ Club küldetése kettős: egyrészt ellátja a szervezeteket azon képességekkel, amelyek intelligens stratégiájuk megvalósításához szükségesek, másrészt friss technológiai tudással felvértezi és ezáltal piacképessé teszi a jövő szakembereit. A SAS Masters´ Club célja olyan információszolgáltatási és döntéstámogatási ismeretek nyújtása, amelyek a hagyományos oktatási rendszerben nem érhetőek el. A program egyedisége pontosan a gyakorlati ismeretek elsajátításában rejlik. A kezdeményezés főleg fiataloknak szól, minden alapképzésben részt vevő nappali tagozatos főiskolai vagy egyetemi hallgató ingyen tagja lehet ennek a továbbképzésnek.

A SAS Masters´ Club létjogosultságát és sikerét kiválóan példázza az idén augusztus 25-27. között, a diákklub keretein belül immár harmadszor megrendezett SAS Nyári Kurzus. A Nyári Kurzus folyamán (iskolaév alatt rendszeresen tartott délutáni SAS DIO-val Diák Informatikai Oktatás) ellentétben, a diákok komplexebb, mélyrehatóbb betekintést kapnak egy adott, kifejezetten a résztvevők számára összeállított témába.

Idén „Web és az adatbányászat” címmel a jelenlevők megismerkedhettek a SAS két legnépszerűbb eszközével. Az egyik az adatbányászathoz használt Enterprise Miner, a másik a weblog-elemzésre használatos WebHound, mely a különböző Web adatforrásokból származó adatok elemzésével segítséget ad a hatékonyabb website kialakításában, illetve webriportok létrehozásában. (Hány kattintás kell egy rendeléshez, milyen úton jut el a tipikus vásárló a vásárlási pontig, mely hirdetéseket és ajánlatokat találják meg a felhasználók, honnan lépnek be az adott weboldalra, mennyi időt töltenek a különböző oldalakon.) Az ehhez kapcsolódó technikák is megbeszélésre kerültek, nevezetesen az adatbányászat és a Web Mining. A Web Mining nagy mennyiségű webadat adatelemzéséből rejtett összefüggéseket tár fel, például miként csoportosíthatóak a látogatók oldallátogatási szokásaik alapján, mely ügyfélszegmens a legjövedelmezőbb, miként alakítható a website a legértékesebb szegmens igényeihez, mely oldalak együttlátogatása jellemző az ügyfélkörben.
A tananyag elsajátítását gyakorlati feladatok és esettanulmányok segítették. Zárásképpen, a SAS gyakorlati használatát bemutatván, látogatást tettünk a legrégebbi és egyben az egyik legnagyobb felhasználónknál, a Központi Statisztikai Hivatalnál.

Idén 11 diák vett részt a kurzuson a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemről, a Budapesti Műszaki Egyetemről, a Debreceni Egyetemről és a University of Hertfordshire-ről.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés