Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mélyrepülésben a noteszgépek ára – Európában is

Dotkom

Mélyrepülésben a noteszgépek ára – Európában is

Ötödével csökkent a notebookok ára az egy évvel korábbihoz képest, áll egy nemrég megjelent tanulmányban, mely több összefüggésre is rávilágít, valamint a trend további folytatódását jósolja.

Az IDC piackutató cég felmérése szerint a notebookok árai a harmadik negyedévben tovább estek. A második negyedévben tapasztalható árcsökkentések – melyek a kereslet további élénkítését célozták meg – után ugyanis tovább folytatódott az áresés a harmadik negyedben is. Az előző negyedévhez viszonyítva körülbelül hét százalékkal lett olcsóbb az ˝átlagos notebook˝, míg a tavalyi, hasonló időszakhoz képest ez a csökkenés már 20 százalékos.

Bevételeikre gyakorolt negatív hatásuk ellenére a forgalmazók tovább folytatják az árcsökkentéseket. Erre mint kulcsfegyverre tekintenek az igények növekedése szempontjából, állapította meg az IDC. Pedig már amúgy is pörög a piac: felmérések szerint a tavalyi évhez képest az eladások idén 50 százalékkal fognak emelkedni a fogyasztói szegmensben; az üzleti szférába szánt noteszgépekből 2003-ban 29 százalékkal fognak többet eladni, mint tavaly. Ez utóbbi egyébként azért marad el a ˝kommersz˝ hordozható számítógépek értékesítéséhez képest, mert a gazdasági kondíciók még mindig nem elég jók.

Az IDC európai személyi számítástechnikai csoportjának igazgatója, Karine Paoli a következőképp nyilatkozott: ˝A harmadik negyed ismét nagy kihívásokat jelentett a forgalmazók számára. Számos ország még mindig a recesszióval küszködik, illetve kitolták [számítástechnikai eszközparkjuk] felújítási ciklusát 2004-re; ugyanakkor a forgalmazóknak nem volt választása: továbbra is nagyon aktívak maradtak, mind a promóciók, mind a marketing szempontjából. Egészen 2004. második feléig, amikor várhatóan a gazdaság nagyobb része magához tér, az árcsökkentés marad a kulcsfegyver az eladások felpörgetésében.˝



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés