Connect with us

Mégsem perelik a Shiftet használó diákot

Dotkom

Mégsem perelik a Shiftet használó diákot

A másolásvédelmi technológiák fejlesztésében érdekelt SunnComm Technologies bejelentette, hogy mégsem perelik be azt a diákot, aki rájött: a Shift gomb lenyomásával egyszerűen kiiktatható a cég szoftveres védelme.

Amint arról a múlt héten beszámoltunk, John Halderman, a Princeton Egyetem egyik diákja rájött a BMG újabban alkalmazott másolásvédelmének kiküszöbölhetőségére. Halderman egy védett CD-t számítógépébe behelyezve rájött, hogy egyszerűen a Shift gomb nyomva tartásával kikerülhető a másolásvédelem. S ha már felfedezte ennek lehetőségét, gyorsan közzé is tette az Interneten.

Mind a BMG, mind a SunnComm Technologies nem sokkal az eset után elismerte, hogy a módszerrel valóban kiküszöbölhető a másolásvédelem. Meglepő módon azt is közölték, hogy még mielőtt kiadták volna a CD-t, tudomásukban volt a Shift gombos technika alkalmazásának lehetősége, ám úgy gondolták, hogy a védelem a legtöbb átlagos zenemásoló ellen hatásos. Ennek ellenére a hét második felében a SunnComm bejelentette, hogy be fogja perelni Haldermant; egyrészt azért, mert a tanuló lépése sérti a vállalat jó hírnevét, másrészt pedig azért, mert Halderman tette (főként a lehetőség kiaknázásának publikálása) szerzői jogokat védő törvényekbe is ütközik.

˝Nagyon felháborító.˝ – reagált Fred von Lohmann, az emberi szabadságjogokért küzdő Electronic Frontier Foundation egyik jogi képviselője a peres eljárásra – ˝Nehezebb ennél az esetnél jobb példát elképzelni arra, hogy a DMCA-t mennyire félre lehet és lehetett értelmezni a megszületését követő öt év alatt.˝

Aggodalomra semmi ok

Halderman kijelentette, hogy nem különösebben aggódik a jogi fenyegetések miatt. Úgy vélekedett: ha a Shift gomb lenyomása törvénybe ütközik, akkor a törvényt meg kell változtatni.

Úgy tűnik, a fiatalnak igaza lett, a SunnComm ugyanis úgy döntött, hogy eláll a peres eljárás megindításától. Valószínűleg rájöttek a másolásvédelmi technológiákat fejlesztő cégnél, hogy az eset bíróság elé vitelével keveset nyernének, ám annál többet veszítenének – főleg a korábban olyan nagy hangon emlegetett jó hírnév csorbulna.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom