Connect with us

Hirdetés

technokrata

Öt kategóriában a Matáv a Top 200 legjobbja

Dotkom

Öt kategóriában a Matáv a Top 200 legjobbja

A Gundel és a Figyelő 2003. október 4-én immár negyedik alkalommal rendezett exkluzív gálát a gazdasági élet meghatározó szereplői részére. A rendezvény az előző üzleti év lezárását is jelenti; itt hozzák nyilvánosságra elsőként, mely magyar cégek érték el a legnagyobb bevételt, melyek a legeredményesebbek és melyek fejlődtek leggyorsabban.

A Figyelő Top 200 kiadványa szerint, mely az elmúlt évi eredmények alapján rangsorolja a hazai cégeket, a Matáv 2002-ben is megőrizte elsőségét a magyar vállalatok között mindazokban a kategóriákban, amelyekben már évek óta, hagyományosan listavezető. 2002-ben a Matáv 5 kategóriában bizonyult a legjobbnak.

A Matáv lett a legnagyobb adózás előtti eredményű, a legnagyobb nettó nyereségű, a legnagyobb saját tőkéjű, a legnagyobb üzemi eredményű hazai cég és bevételét tekintve a legnagyobb hazai távközlési cég.

Idén két új díjat osztottak ki a Figyelő Top kiadvány megjelenése alkalmából rendezett gálán. “Az év legjobb Top 200 vállalata” elismerést a Westel nyerte el.

Felelősségtudat Díj 2002
A cégek egy hatodik, kevésbé számszerűsíthető kategóriában is versenyeznek egymással. A tavalyi évhez hasonlóan díjat kap a közösségi célokért legtöbbet tevő társaság is. A Felelősségtudat Díjat az a vállalat nyerheti el, amelynek társadalmi programjait és a civil közösségért végzett munkáját a szervezők a legeredményesebbnek találják. A kategóriában a Figyelő szerkesztősége jelölte és választotta ki a nyertes céget.

A Felelősségtudat Díj idei nyertese az Alcoa-Köfém Kft. A társaság jelentős összeggel – mintegy 500 millió forint – támogatott eddig közel 200 civil projektet.

A Figyelő TOP 200 tagjai
A Figyelő TOP 200 tagjává válni nem szubjektív döntésen múlik, hanem a tényleges gazdasági sikeren. A kétszáz vezető vállalat listája nemzetközileg elfogadott sztenderdek alapján készült, és objektíven méri az előző év gazdasági teljesítményeit. Itt csak az lehet a nyertes, aki a piacon megmérettetett és győzött.

Nyár elejére minden vállalat értékelte az előző üzleti évet: elkészültek a mérlegbeszámolók, megtörtént a társasági adó bevallása, lezajlottak a taggyűlések. A nyilvánosságra hozott adatokat a Figyelő szakértői a nyár folyamán összesítették. A szavahihetőséget a Központi Statisztikai Hivatal adóhatóságtól származó adatbázisa szavatolja, amelyből a Dun & Bradstreet és az Ecostat szakértői készítettek egymással összehasonlítható adatokat.

Augusztus végére derült ki, mely cégek kerülnek a kétszáz legnagyobb magyar vállalkozás listájára, szeptember végére pedig a listán belüli sorrend is véglegessé vált. A legsikeresebb cégek nevét elsőként a Figyelő TOP 200 Gálán hozzák nyilvánosságra, ezért a rendezvény az előző üzleti év jelképes lezárásának is tekinthető.

Magyarország vezető cégeinek listája több egy egyszerű toplistánál. A kétszázak klubjába olyan vállalatok tartoznak, amelyeknek sikere döntő befolyással bír az egész magyar gazdaságra. Az összeállított listák nemcsak az árbevételről, az exportról és a nyereségről szolgálnak megbízható és pontos adatokkal, hanem a cégek eredményességéről is.

A kétszázak klubja 2002-ben
Ahhoz, hogy egy cég bekerülhessen a legnagyobbak közé, tavaly csupán az egy évvel korábbi 18 milliárd forintos árbevételi küszöböt kellett átlépnie. Az elitklub adózás előtti profitja viszont 30 százalékkal, 760 milliárd forintos rekordszintre nőtt.

A kétszázak összesített árbevétele 5,4 százalékkal nőtt az elmúlt évben. Az értékesítés szerint meglehetősen nagy szóródást mutató kör átlagos árbevétele meghaladta a 80 milliárd forintot, amely a félszázadik helyen álló cég forgalmának felel meg.

A Figyelő listáján szereplő kétszáz cég termeli a magyar GDP 41 százalékát, az összes hazai export közel kétharmada ehhez a körhöz köthető. A kivitelben 64 százalékos súlyt képviseltek. A TOP 200-as listán 20 új vállalkozás jelent meg.

Díjak az élmezőnyben
Azok a cégek, amelyek a kétszázas élcsapatból is kiemelkednek, a Figyelő TOP 200 Gálán díjat vehetnek át. Idén két új objektív kategóriában – Az év legjobb Top 200 vállalata és Az év legjobb bankja – nem egy, hanem három különböző mutatószám kombinációjának eredményeképp hirdetnek nyertest.

A Top 200 vállalatok esetében a nettó árbevétel növekedés, a tőkearányos nyereség és az adózott eredmény, míg a bankok versenyében a mérlegfőösszeg növekedés, az adózott eredmény és a saját tőkearányos nyereség alapján díjazták a legjobbat.

Az objektív díjkategóriák és a nyertesek:

Az év legjobb Top 200 vállalata 2002

  • WESTEL Mobil Rt.

    Az év legjobb bankja 2002

  • OTP Rt.

    A legnagyobb árbevétel-növekményt elérő cég 2002

  • Flextronics International Kft.

    Az adózott eredményét legnagyobb mértékben növelő cég 2002

  • MOL Rt.

    Az előző évhez képest legnagyobb ugrást végrehajtó cég 2002

  • Magyar RTL Televízió Rt.


  • Szólj hozzá!

    További Dotkom

    Hirdetés

    Népszerű

    Hirdetés

    Technokrata a Facebookon

    Hirdetés

    IoT-Magazin.hu

    Hirdetés

    Kütyük

    Smart home

    Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

    2024. március 20. szerda

    Office

    Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

    2024. március 13. szerda

    Smart home

    Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

    2024. február 28. szerda
    owlet care babafigyelő

    Smart home

    OWLET CARE a magyarországi piacon!

    2024. február 26. hétfő
    Hirdetés

    Dotkom

    Műszaki-Magazin.hu

    Hirdetés