Connect with us

technokrata

Öt kategóriában a Matáv a Top 200 legjobbja

Dotkom

Öt kategóriában a Matáv a Top 200 legjobbja

A Gundel és a Figyelő 2003. október 4-én immár negyedik alkalommal rendezett exkluzív gálát a gazdasági élet meghatározó szereplői részére. A rendezvény az előző üzleti év lezárását is jelenti; itt hozzák nyilvánosságra elsőként, mely magyar cégek érték el a legnagyobb bevételt, melyek a legeredményesebbek és melyek fejlődtek leggyorsabban.

A Figyelő Top 200 kiadványa szerint, mely az elmúlt évi eredmények alapján rangsorolja a hazai cégeket, a Matáv 2002-ben is megőrizte elsőségét a magyar vállalatok között mindazokban a kategóriákban, amelyekben már évek óta, hagyományosan listavezető. 2002-ben a Matáv 5 kategóriában bizonyult a legjobbnak.

A Matáv lett a legnagyobb adózás előtti eredményű, a legnagyobb nettó nyereségű, a legnagyobb saját tőkéjű, a legnagyobb üzemi eredményű hazai cég és bevételét tekintve a legnagyobb hazai távközlési cég.

Idén két új díjat osztottak ki a Figyelő Top kiadvány megjelenése alkalmából rendezett gálán. “Az év legjobb Top 200 vállalata” elismerést a Westel nyerte el.

Felelősségtudat Díj 2002
A cégek egy hatodik, kevésbé számszerűsíthető kategóriában is versenyeznek egymással. A tavalyi évhez hasonlóan díjat kap a közösségi célokért legtöbbet tevő társaság is. A Felelősségtudat Díjat az a vállalat nyerheti el, amelynek társadalmi programjait és a civil közösségért végzett munkáját a szervezők a legeredményesebbnek találják. A kategóriában a Figyelő szerkesztősége jelölte és választotta ki a nyertes céget.

A Felelősségtudat Díj idei nyertese az Alcoa-Köfém Kft. A társaság jelentős összeggel – mintegy 500 millió forint – támogatott eddig közel 200 civil projektet.

A Figyelő TOP 200 tagjai
A Figyelő TOP 200 tagjává válni nem szubjektív döntésen múlik, hanem a tényleges gazdasági sikeren. A kétszáz vezető vállalat listája nemzetközileg elfogadott sztenderdek alapján készült, és objektíven méri az előző év gazdasági teljesítményeit. Itt csak az lehet a nyertes, aki a piacon megmérettetett és győzött.

Nyár elejére minden vállalat értékelte az előző üzleti évet: elkészültek a mérlegbeszámolók, megtörtént a társasági adó bevallása, lezajlottak a taggyűlések. A nyilvánosságra hozott adatokat a Figyelő szakértői a nyár folyamán összesítették. A szavahihetőséget a Központi Statisztikai Hivatal adóhatóságtól származó adatbázisa szavatolja, amelyből a Dun & Bradstreet és az Ecostat szakértői készítettek egymással összehasonlítható adatokat.

Augusztus végére derült ki, mely cégek kerülnek a kétszáz legnagyobb magyar vállalkozás listájára, szeptember végére pedig a listán belüli sorrend is véglegessé vált. A legsikeresebb cégek nevét elsőként a Figyelő TOP 200 Gálán hozzák nyilvánosságra, ezért a rendezvény az előző üzleti év jelképes lezárásának is tekinthető.

Magyarország vezető cégeinek listája több egy egyszerű toplistánál. A kétszázak klubjába olyan vállalatok tartoznak, amelyeknek sikere döntő befolyással bír az egész magyar gazdaságra. Az összeállított listák nemcsak az árbevételről, az exportról és a nyereségről szolgálnak megbízható és pontos adatokkal, hanem a cégek eredményességéről is.

A kétszázak klubja 2002-ben
Ahhoz, hogy egy cég bekerülhessen a legnagyobbak közé, tavaly csupán az egy évvel korábbi 18 milliárd forintos árbevételi küszöböt kellett átlépnie. Az elitklub adózás előtti profitja viszont 30 százalékkal, 760 milliárd forintos rekordszintre nőtt.

A kétszázak összesített árbevétele 5,4 százalékkal nőtt az elmúlt évben. Az értékesítés szerint meglehetősen nagy szóródást mutató kör átlagos árbevétele meghaladta a 80 milliárd forintot, amely a félszázadik helyen álló cég forgalmának felel meg.

A Figyelő listáján szereplő kétszáz cég termeli a magyar GDP 41 százalékát, az összes hazai export közel kétharmada ehhez a körhöz köthető. A kivitelben 64 százalékos súlyt képviseltek. A TOP 200-as listán 20 új vállalkozás jelent meg.

Díjak az élmezőnyben
Azok a cégek, amelyek a kétszázas élcsapatból is kiemelkednek, a Figyelő TOP 200 Gálán díjat vehetnek át. Idén két új objektív kategóriában – Az év legjobb Top 200 vállalata és Az év legjobb bankja – nem egy, hanem három különböző mutatószám kombinációjának eredményeképp hirdetnek nyertest.

A Top 200 vállalatok esetében a nettó árbevétel növekedés, a tőkearányos nyereség és az adózott eredmény, míg a bankok versenyében a mérlegfőösszeg növekedés, az adózott eredmény és a saját tőkearányos nyereség alapján díjazták a legjobbat.

Az objektív díjkategóriák és a nyertesek:

Az év legjobb Top 200 vállalata 2002

 • WESTEL Mobil Rt.

  Az év legjobb bankja 2002

 • OTP Rt.

  A legnagyobb árbevétel-növekményt elérő cég 2002

 • Flextronics International Kft.

  Az adózott eredményét legnagyobb mértékben növelő cég 2002

 • MOL Rt.

  Az előző évhez képest legnagyobb ugrást végrehajtó cég 2002

 • Magyar RTL Televízió Rt.


 • Szólj hozzá!

  További Dotkom

  Népszerű

  Technokrata a Facebookon

  Hirdetés

  SmartPhone

  Tipp